National Parks Adventure, dromen of doen?

Rode rotsformaties, reusachtige ijspegels, duizelingwekkende canyons, kolkende rivieren – je zou er uren naar kunnen kijken, maar National Parks Adventure, de nieuwe grootbreedfilm waarin al het moois getoond wordt, duurt helaas maar 45 minuten. Maar het zijn wel spectaculaire minuten.

Arches National Park

Om die drie kwartier filmmateriaal te verzamelen trok een team jarenlang met meer dan 100 kilo zware filmcamera’s door de bekendste nationale parken van Amerika: Yellowstone, Yosemite, Canyonlands, Bryce, Devils Tower, Katmai, Glacier, Arches en Pictured Rocks. De reden? Het is precies een eeuw geleden dat de Amerikaanse National Parks Service in het leven werd geroepen om zich te ontfermen over de natuurparken in het land. Dat zijn er inmiddels meer dan 400 (een omvang van acht keer Nederland) plus een veelvoud aan andere natuurgebieden.

19_NPA_Image_1200-x-900i

Roosevelt en Muir

Beschermde natuur die voor iedereen toegankelijk is. Dat was de gedeelde wens van de jonge president Theodor Roosevelt en schrijver en natuurbeschermer John Muir, die de basis legden voor het systeem van nationale parken. Het is een korte maar pakkende scène in de film: Theodor Roosevelt die op dezelfde dag zijn zieke moeder en zijn zieke vrouw verliest en troost zoekt in de natuur. De boodschap aan de kijker is hetzelfde – de natuur in –  (ondanks de 300 miljoen bezoekers die de parken in 2014 al ontvingen) en die natuur te respecteren. Bij de aftiteling roept sponsor Subaru op zijn site te bezoeken, zodat je kunt zien hoe je kunt bijdragen aan bescherming van die natuur. Misschien het enige moet-dat-nou-met-die-sponsor-momentje in de film, want wat er in de overige 44 minuten voorbij komt is om van te watertanden.

Mesa-Arches-Canyonland-National-Parks-1200-x-900

Zoals het lange shot waarbij de camera  als een adelaar over de Colorado-rivier glijdt en je bijna de zalmrode wanden van de Grand Canyon kunt aanraken. Of de bruine berenbroertjes die in een woest kolkende rivier een lesje zalmvangen krijgen (moeilijk!). Behoorlijk ‘nervebraking’ is de film wanneer een mountainbiker  – voorbij razend op het 840 m2 grote scherm – net op tijd in de remmen knijpt om niet in de afgrond te storten van het diep gegroefde landschap van Utah.

17_NPA_Image-1200-x-900

Bikkels en ijspegels

Het koudst is de scène waarbij drie buitensporters na een partijtje bevroren watervalklimmen op langlauflatten door een balzaal-achtige grot glijden waar het plafond versierd is met ijspegels. De drie bikkels zijn bergbeklimmer Conrad Anker, zijn pleegzoon fotograaf Max Lowe (de zoon van de bij een Himalaya-expeditie omgekomen Alex Lowe) en vriendin Rachel Rohl die alleen uit spieren lijkt te bestaan. Je volgt deze hoofdrolspelers op hun uitjes door de nationale parken.

Pictured-Rocks-National-Lakeshore1200-x-900

Zegers en prairiehonden

Geen luie-kont-op-klapstoel-toeristen maar spierbundels die iedere rotswand, rivier, kloof of canyon willen bedwingen maar dat doen met een big smile, alles aan elkaar gepraat door de kalmerende stem van Chris Zegers (in de originele versie Robert Redford). Het drietal neemt je mee van de hotsprings van Yellowstone, naar de boogvormige bouwsels van Arches, van de prairiehonden rond Devil’s Tower in Wyoming tot de kraters van Hawaii en van de gletsjers van Glacier tot de sequoias van Redwood National Park. Na 45 minuten is de droom voorbij en staat Amerika opeens erg hoog op iemands todo-lijstje.

Bekijk hier vast de trailer van de film

 

Informatie National Parks Adventure

National Parks Adventure draait t/m half augustus 2016 in het Omniversum in Den Haag. Op de site van het Omniversum  staan de data en andere informatie. De film is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het buitensportblad Op Pad geeft 5x twee kaartjes kado (wie het eerst komt, het eerst maalt).