Wandelen | Boerenlandroute Wijk en Wouden | Zuid-Holland

De boeren hebben er wat van gemaakt in het Land van Wijk en Wouden. Paden en schuren zijn opengesteld en nu kun je wandelend je rugzak vullen met romige yoghurt en pittige boerenkazen. Maar, je moet er wel wat voor doen. Overstapjes, uitwerpselen, brandnetels, greppels en nieuwsgierige koeien maken van de route een uitdaging.

DSC05872

De route in het kort

Het Land van Wijk en Wouden is het poldergebied tussen Leiden, Alpen aan de Rijn en Zoeterwoude. Circa 30% van de route gaat over boerenlandpaden, die blubberig en overwoekerd kunnen zijn of alleen bereikbaar zijn via een (soms hoge) overstap. In het broedseizoen (15 maart – 15 juni) zijn enkele boerenlandpaden gesloten. Halverwege de route is een trekpontje over een smalle sloot.

Routebeschrijving

Tip: tussen knooppunten 81-87-33 is het boerenlandpad slecht onderhouden. Je moet over 12 overstapjes en staan er soms dieren in de wei. Wie dit avontuur liever overslaat wandelt vanaf kp81 (begin P&R) via kp82 en kp31 naar kp33. Vervolg daarna de tekst bij B.

A/START = Einde parkeerplaats LA tussen Streekwinkel Boer en Goed en Restaurant La Place door.

Goeds van de boer
De schappen van Streekwinkel Boer en Goed liggen vol heerlijke spullen – van chutneys en truffelsaus tot boerenyoghurt en boerenkaas. Heel veel boerenkaas. Welke wordt het, de hartige, zoetige subtiele of robuuste? Raadpleeg de Smaakwijzers bij de keuze, ook handig voor onderweg, net als de knooppuntenkaart en de  Wijk en Woudenwandelkaart met alle boeren en imkers in de omgeving.

Streekwinkel Boer en Goed, di-zo 10-18 uur, www.boerengoed.com

DSC05950

Eind pad, hek door en RA, rode pijl. Verderop door het gras, dan een sloot over en via wat hindernissen (hekken en overstappen) door ponyweide. 70 m na ponyweide via overstapje de dijk op en LA langs water. Na 12 overstappen (soms moet je even van de dijk af) kom je uit op de Hofweg met kp87. Sla LA ri kp33, Hofweg met op nr 4 ‘t Jammerietje (jams te koop).

B = Einde Hofweg, bij kp33, RA (RD voor wie van kp31 komt) ri kp36, Westeindseweg.

Kruimelkaas
Aan de Westeindseweg 7 vind je kaasboerderij Onderwater. Quno Onderwater en moeder Annie maken bijzondere kazen – ze kruimelen. Het geheim van de kruimelkazen is dat de wrongel los de kaasvaten in gaat, waardoor er kleine gaatjes in de kaas ontstaan. Die geven tijdens het rijpingsproces het speciale karakter. Tussen zoetig en subtiel, meldt de Smaakwijzer.
Kaasboerderij Onderwater, Westeindseweg 7, di-za 10-17 uur, www.kaasboerderijonderwater.nl

Bij kp36 RD ri kp41. 20 m voor einde landweg LA, loopplank over sloot het weiland in (bordje Steilrandroute), volg na een paar honderd meter rode pijl RD. Eind weiland RD (hek/schrikdraad) en op dijkje RA, rode pijl. Na 100 m LA, via loopplank een sloot over naar kp41. Sla RA ri kp57, fietspad.

Bij kp57 RD ri kp79. Let op: na ca 250 m, bij brug, ga rechts de trap af en meteen LA onder brug door en via overstapje het weiland in. Via dijk, dicht langs sloot. Buigt verderop haaks LA. Hekje/overstap over en volg rode pijlen, alsmaar over dijk.

DSC05796-2

Je komt uit bij trekpontje. Steek de sloot over (zelf trekken). Aan overzijde RD door weiland. Na overstapje kom je uit bij kp79.

Lui pontje
Wachtend in het groen, tussen de waterlelies, ligt een wit voetpontje. Te wachten op wandelaars. En als die er zijn, gebeurt er … niets. Zelf draaien is de kloe. Aan de overzijde van de Ommedijkse Watering ligt de Geer- en Kleine Blankaardpolder.

C = Bij kp79 ga RD ri kp76, dwars door de wei. Pad buigt aan eind haaks LA, langs sloot. Volg rode pijlen over enkele vlonders en dan RA, brug over en meteen LA. Bij kp76 RD ri kp77. Dan alsmaar RD, over ca 13 vlonders (negeer pijl RA Geerpolderroute). Aan het eind (na schrikdraad en klaphek) RA, fietspad links van asfaltweg. Bij kp24 RD ri kp21.

D = Bij kp21 LA ri kp26, via erf Geitenboerderij ‘t Geertje.

Geitjes, geitjes en nog meer geitjes
Heb je (n)iets met geiten, boerenbonte gordijnen of roodaangelopen kinderen? Dan is deze plek, waar de lol om dier en kind ervan afspat, misschien (niet) de ideale pauzeplek. In het winkeltje wordt van alles verkocht, van jams, mosterd en wijn tot soepen, sappen en schapencrème.

Geitenboerderij ‘t Geertje, Geerweg 7, ma-za 10-17, zo 11-17 uur, https://hetgeertje.nl/

Eind erf LA rode pijl, via fraai (kuilen)pad over dijkje. Einde (bij afrastering) LA en op fietspad RA. Bij kp26 RD ri kp25.

Wilde weide kaas? Sla even af!
Wie bij kp26 even linksaf slaat komt bij het boerenbedrijf van Theo en Lidia van Leeuwen. De koeien grazen er vredig tussen de wilde weidebloemen en weidevogels en dat geeft Wilde Weide Kaas. De smaak is robuust en een beetje zoetig. Te koop in hun boerderijwinkeltje, net buiten de route.
Kaasboerderij De Vierhuizen, Geerweg 5 (bij kp79 even LA en weer terug), ma, wo, vr, za 9-17 uur, www.kaasboerderijdevierhuizen.nl/

Bij kp25 RD ri kp23 en dan RA ri kp29, via Korte Kerkpad door weilanden. Eind van dit asfaltpaadje LA, Uiterdijk. Bij kp29 RD ri kp14.

DSC05835

E = Bij kp14 RD ri kp15, Weipoortseweg.
(Zin in een ijsje? Rechts ligt Ijsboerderij De Jong.)

Energieneutraal ijsje
Het ambachtelijke Weipoortsijs maken Peter, Nel en dochter Marloes De Jong puur van room en melk, van koe en geit. Het sorbetijs van vruchten en water. Het boerenbedrijf bestaat al vanaf 1877, maar sinds 2000 draait alles om ijs. De nieuwe ijssalon is 100% energieneutraal. Een tweede ijsje kan vast geen kwaad. Lekker, op dat terras!

IJsboerderij De Jong, Weipoortseweg 98, open half maart-half sept. ma 12-17, di-zo 10.30-17 uur, www.weipoorts-ijs.nl

Bij kp15 RD ri kp17. Onderweg passeer je twee kaasboerderijen, De Leidse Kaas Koe en overbuur Van Veen.

De Leidse Kaas Koe
Specialiteit van kaasboerin Ina is Echte Boeren-Leidse, een traditionele kaas van magere melk op smaak gebracht met komijn. De kaas ging al eeuwen terug viral: de VOC verscheepte hem overzee, waar hij prima beviel omdat hij zich goed houdt in de tropen. De hoekige, roodbruine Boeren-Leidse mag alleen in en rond Leiden gemaakt worden.

Kaasboerderij De Leidse Kaas Koe, Weipoortseweg 73, vr 9.30-18, za 9.30-17 uur, www.deleidsekaaskoe.nl

Hartjeskaas
In deze monumentale boerderij uit 1730 maken Sjaak en Karin traditionele boerenkazen van 12 en 6 kilo, maar ook kleine kazen in allerlei vormen, een (groen) hartje, een tulp, eentje met wapenschild. Collector’s item is de chocoladekaas, maar die is alleen te koop op speciaal verzoek.

Kaasboerderij Van Veen, Weipoortseweg 72a, do 13-17, vr-za 11-17 uur, www.kaasboerderijvanveen.nl

F = Op kruising met kp17 (overzijde weg) sla LA ri kp35, Nieuweweg.

DSC05805

Langzame kaas! Niet afslaan, maar dóórgaan!
Zo’n 300 meter voorbij kp17 (heen en weertje) vind je Boerderij Captein. Vraag de jonge boer naar zijn Boeren Goudse Oplegkaas. Dat is iets speciaals. De ambachtelijke, smaakvolle kaas wordt bereid in houten vaten met linnen doeken en van koeien die dag en nacht buiten zijn geweest. De kaas heeft een internationaal slowfoodkeurmerk in de wacht heeft gesleept.
Boerderij Captein, Weipoortseweg 29b, wo-vr 11-18, za 11-17 uur, https://kaasboerderijcaptein.nl

Bij kp35 LA ri kp34, volg pijlen via slootjes/vlonders, verderop via betonpad middenin weiland. Einde betonpad RD. Eind weiland via begroeiing bruggetje over en LA, rode pijl. Na 3e sloot RA, rode pijl. Eind weiland: via overstap/hek weiland uit, weg oversteken en je komt bij kp34.

G = Bij kp34 RA ri kp32, Zuidbuurtseweg. Bij kp32 (met C/R De Meester) RD ri kp31. Keer via kp82 en kp81 terug naar P&R-A4/La Place.

INFORMATIE Boerenlandroute Wijk en Wouden

Start: Streekwinkel Boer en Goed (www.boerengoed.com, 071 301 6253, bij Transferium A4-P&R/Toeristisch Overstappunt, Papeweg/Groene Hartplein 4, 2381 GS Zoeterwoude.

Lijn/cirkel: Rondwandeling

Afstand: 17,5

Navigatie: Routebeschrijving, valt deels samen met wandelnetwerk Zoeterwoude (rode pijlen met witte cijfers op gele ondergrond).

Horeca: Bij start-/eindpunt: La Place, Groene Hartplein 1, Zoeterwoude (www.laplace.com); aan het eind bij café De Meester, Zuidbuurtseweg 57-58, Zoeterwoude (www.demeesterzoeterwoude.nl). Boeren onderweg verkopen zuivel en/of ijs.

OV: Bushalte aan de Burgemeester Detmersweg, tegenover carpool A4-P&R/Toeristisch Overstappunt Zoeterwoude.

Broedseizoen: 15 maart – 15 juni. Een deel van de paden is dan gesloten, voor info zie www.landvanwijkenwouden.nl.

Kinderroute: Vanaf Streekwinkel Boer en Goed starten korte (kinder)routes.

Honden: Niet toegestaan.

Dringend verzoek: Sluit alle hekken weer achter je.

Tips:

> Lees vooraf de routebeschrijving. Route is niet geschikt voor wie moeite heeft met (hoge) overstappen over hekken.

> Draag bedekkende kleding en hoogsluitende schoenen. De boerenlandpaden kunnen overwoekerd en drassig zijn.

> In Streekwinkel Boer en Goed kun je terecht voor boerenstreekproducten, een handige ‘Smaakwijzer’ en voor informatie over de boerenlandpaden, oa. een knooppuntenkaart.