Ameixial Wandel Festival, Portugal

Wandelen is trend, festivals zijn hip, de combi is helemaal leuk. Ook van 26 to 28 april 2024 wordt in de Algave weer het Ameixial Walking Festival (AWF) georganiseerd. Ook zin in een zwoel weekje wandelen, sterrenkijken, dansen en lekker eten in de buitenlucht? Hou de facebookpagina van het festival in de gaten.

ameixial-walking-festival-18

Hoe het was

Na zo’n 20 kilometer slingeren over de oude verbindingsweg tussen Faro en Lissabon bereiken we het dorp Ameixial. Toen plankgas over de nieuwe, 240 kilometer lange A-2 nog niet mogelijk was, leefden er in Ameixial 3000 inwoners. Na het aanleggen van die snelweg nog maar zo’n 100. Een slaperig dorp zou je denken, het lagere schooltje heeft de deuren gesloten en het is lang en tevergeefs zoeken naar een bakker of bioscoop.

Toch heeft het lintdorp na de leegloop vier barretjes en een ieniemienie supermarkt in leven weten te houden en blijkt het wandelweekend (400 deelnemers) tegelijk hét moment voor een zigeunerbruiloft, nóg eens 400 man extra. De eigenaren van de cafés – allemaal minstens 70 jaar – worden er absoluut niet zenuwachtig van. Ze maken lunchpakketten. schenken espresso of medronho (wilde-aardbeien-likeur), serveren in recordtempo grote borden aardappels met kikkererwten, vlees en salade.

Fluweelgroen met bloemen

Het mooie aan Ameixial is de natuur – naar alle kanten waaieren de paden uit over de heuvels. En die zijn na een paar natte weken mals fluweelgroen en bezaaid met  wilde bloemen in wit, geel, paars en lila. Na een vrijdagmiddag met toespraken van burgemeester en sponsors plus lezingen over het fenomeen glamping (nieuw in de Algarve) – stroomt Ameixial zaterdagochtend vanaf half 9 uur langzaamaan vol. Vooral Portugezen doen aan het festival mee, maar ieder jaar ook meer buitenlanders: Engelsen, Duitsers, Russen, Hongaren, Nederlanders. En wat de organisatie betreft: hoe meer (buitenlandse) deelnemers, hoe beter.

ameixial-walking-festival-34 ameixial-walking-festival-31Gespierde kuiten

We kunnen kiezen uit negen wandelroutes, er zijn er van 5 of 10 km (mee met de geitenhoeder of vogelspotten), maar ook van 15 (combi rivierwaden en wandelen) tot max  25 km (‘De weg naar Santiago’). Drie dagen lang duurt het festival, dit jaar ook op maandag, een extra vrije dag vanwege de herdenking van de revolutie op 25 april. Het beste schrijf je je vooraf in. Vol = vol is het systeem en alleen opengevallen plekken kunnen op het laatst nog worden vergeven. Wat doen we.. achter de gespierde kuiten aan van Pedro? Of doen we de nachtwandeling met Bruno?

Korte en lange wandelroutes

Ieder jaar wisselen de thema’s van de wandelingen, net als de workshops die je ‘s middags kunt volgen. Dit jaar is er massage, kruidenleer, materiaallezingen en een lezing over Europese wandelroutes (door mij :0). Speciale aandacht is er voor het southwest script – een enigszins raadselachtig spijkerschrift uit de tijd van de Phoeniciërs waarvan de betekenis nog niet duidelijk is. De fraaie symbolen kun je zelf in steen hakken of een wandeling maken langs de symbolen die – enorm uitvergroot – zijn geschilderd op vervallen muren en huizen. Gaaf!

ameixial-walking-festival-28

 Vuur, volle maan en dansen

Roodverbrand haken we ‘s avonds in bij de bbq. Er is life muziek en – de stemming zit er na 10 minuten al in – dansen! Dansen bij volle maan.. Tussen de bomen hangen lampionnen, er wordt een vuur gestookt om aardewerk in te bakken, er wordt gekletst en veel gelachen.

ameixial-walking-festival-22

Méér deelnemers, doe je mee?

En zo is het na drie dagen zon, wandelen, bbq-en en dansen terug in Nederland weer afkicken geblazen. Het AWF wordt georganiseerd door een klein energiek team, dat het plaatsje Loulé – 20 km ten noorden van Faro – als zenuwcentrum heeft. Afgelopen jaar voor de vierde keer. De evaluatie zit er inmiddels op, de plannen voor volgend jaar worden al gesmeed. Nieuwe routes, andere workshops, en nóg veel meer deelnemers is de wens van de organisatie. Doe je mee? Het grote doel achter het evenement: meer interesse voor de barrocal – de heuvelachtige schitterende streek net achter de overlopen kuststrook. En wie niet wil kiezen doet het allebei: badderen en bergwandelen tegelijk – boek gewoon een paar dagen extra. Goed voor je energie-niveau!

Informatie Ameixial Walking Festival

Data 2024: 26, 27 en 28 april. Overnachten: hotels, hostals in Loulé, Barranco do Velha en camping in Ameixial of andere dorpen in de omgeving. Deelname: wandelingen gratis. Eten/drinken: lunchpakket en bbq op bestelling en tegen betaling. Extra info: plus nog veel meer foto’s en een filmpje op de facebookpagina van het Ameixial Walking Festival.