Kinderroute door oerbos en zompig moeras
Het lijkt wel een jungle in het Harderbos. Spannende paadjes, gitzwarte modderpoelen met kikkers en padden en bomen die doen wat ze willen: er lekker bij gaan liggen. Of is hier de bever aan het werk?!
Scroll naar beneden voor de pdf en de gps-track van Beverroute Harderbos
- Startpunt: Parkeerplaats bij Pannenkoekenhuis Hans & Grietje, Sternweg 2a, 3898 LJ Zeewolde
- Afstand: 8 km.
- Lijn/cirkel: cirkel.
- Markering: Rode pijlen (route Natuurmonumenten).
- Horeca: Bij start- en eindpunt: Hans & Grietje Pannenkoekenhuis, Sternweg 2a, Zeewolde. Superleuk ‘snoephuisje’ waar je bijna vergeet je pannenkoek op te eten. En die zijn toch erg lekker. Net als het appelgebak.
- Kinderroute: De Beverroute is een kinderroute, maar ook voor volwassenen is wandelen door deze jungle een avontuur. Vanaf Hans & Grietje zijn verschillende kinderroutes uitgezet, onder andere het Blotevoetenpad door het Ontdekbos.
- Tip: Draag laarzen of hoge schoenen. Het kan blubberig zijn in het domein van de bever!
- OV: Neem vanaf NS-station Harderwijk bus 147 richting Dronten. Stap uit bij halte Flevostrandcamping. Het pad aan de overkant van de weg voert rechtstreeks naar de route (je komt bij het punt dat op de kaart staat aangegeven als ‘Startpunt OV’).
- Deze wandeling is ook gepubliceerd in de ANWB wandelgids | 52 wandelroutes in Nederland.
DE ROUTE IN HET KORT
Deze route van Natuurmonumenten is gemarkeerd met rode pijltjes. Het kan niet missen. Alleen aan het begin (A), halverwege (B) en bijna aan het einde (C) geven we wat extra routeaanwijzingen. Tip vooraf: tel de bruggen, vlak voor je brug drie oversteekt, kun je linksaf langs het water. Waarom? Kijk zelf maar … Dit kom je onderweg op de Beverrroute in het Harderbos tegen.
Buzzy Bever? | Het begint al goed. Een bos vol takken en stammen waar het mos als een tafelkleedje overheen is gedrapeerd. En een vijvertje waar de wind wat rimpels in blaast. Verder is het stil. Mocht de bever hier aan het werk zijn, dan had je hem vast gehoord.
Druk baasje | De bever is het grootste knaagdier van Europa. Hij kan 90 centimeter lang worden, met staart erbij 1,20 meter. In dit bos kun je zijn sporen vinden: omgevallen bomen (net reuzenpotloden), bomen zonder schors, houtsnippers, ‘glijbanen’ die hij gebruikt om in het water te komen, allemaal het werk van de bever. Een bezig baasje kun je wel zeggen.
Beverburcht | Heel veel tijd stopt-ie in het bouwen van zijn huis, de burcht. Dat is dan ook een spectaculair geval: een berg takken, stammen, modder en stenen die wel 2 meter hoog en 10 meter in doorsnee kan zijn. De ingang ligt onder water, geen roofdier dat erbij kan. Er is een ‘natte kamer’, waar de bever het water uit zijn vacht schudt, en een ‘droge kamer’, de nestkamer. Die stoffeert hij met houtsnippers. Aan winterslapen doet de bever niet. Integendeel. Hij is druk druk druk. Voorraden aanleggen, af en toe een baantje trekken, als het vriest wat wakken slaan met zijn staart. In die staart slaat hij het vet op. Bij tekort aan voedsel komt hij hierop de winter wel door.
Buitenbad | Het mooie meertje was eigenlijk bedoeld als buitenbad. Lekker een duik nemen en opdrogen op de glooiende grasweide, voor mensen uit de buurt. Maar die kwamen niet en nu zwemmen er zwanen, dodaars en eenden in de vijver. Met kans op een ontmoeting met de bever dus. Hoe je hem herkent?
Beverlook | De bever heeft een brede, geschubde, horizontaal afgeplatte staart. Bij gevaar slaat hij met die staart op het water om andere bevers te waarschuwen. De staart is ook handig voor het aanplempen van modder. Zijn achterpoten hebben zwemvliezen. Hij kan zijn neus en oren afsluiten bij het zwemmen. Zijn vacht is meestal rossig bruin van kleur. De bever heeft supercoole tanden. Die werken als beitels.
Beverbites | De bever is ook een dammenbouwer. Hij velt bomen van wel 100 cm dik. Met zijn beitelvormige, knetterharde oranje tanden knaagt hij een 8 cm dikke wilg binnen 5 minuten door. Over een 25 cm dikke boom doet hij een uurtje of vier. De oranje kleur komt door oranje glazuur dat de tanden extra sterk maakt. De bever is trouwens vegetariër. Hij leeft van kruiden, bloemen, waterplanten, grassen, wortels, takken en bladeren. Het lekkerst vindt hij wilgen en populieren. Een ‘pannenkoek populier’ voor de bever graag!
Beverweetjes | De bever is een dagdier * Hij kan wel 15 minuten onder water blijven * Bevers zijn echte familiemensen. Vader en moeder bever leven met hun jongen van de twee laatste worpen * Het mannetje blijft z’n hele leven bij hetzelfde vrouwtje * Om hun huis tegen overstroming te beschermen, bouwen bevers dammen en kanaaltjes van wel 150 meter lang * Hun territorium bakenen bevers af met een geurspoor (bevergeil) dat naar muskus ruikt * Muskus ruikt naar leer, aarde, chocolade, hout, zweet, urine * De lekkerste parfums bevatten vroeger een beetje bevergeil. * En de lekkerste ijsjes ook, zegt men, vooral ijsjes met vanillesmaak …
En verder… | Bevers worden ongeveer zeven of acht jaar oud * In Nederland leven er bevers in de Biesbosch, de Gelderse Poort, langs de Maas, Drenthe, Groningen, Flevoland, langs de IJssel en in Limburg * Misschien leven er in Flevoland meer dan 100 bevers.
Keer terug naar de site met pijltje naar links.