Het Fietserpad | Het Pieterpad voor fietsers

Van Maastricht naar Pieterburen via knooppunten en campings

Het Fietserpad is een meerdaagse fietsroute, van zuid naar noord Nederland, van Maastricht naar Pieterburen (of andersom). Je fietst over fraaie fietspaadjes min of meer parallel aan het Pieterpad. Wij reden het Fietserpad via knooppunten en kampeerden op de leukste terreintjes.

Scroll naar beneden voor de gps-track en de knooppunten van de route

Het Fietserpad, een klassieker
Het Fietserpad is 574 kilometer lang en begint in Mesch (bij Eijsden) in Zuid-Limburg en eindigt in het noorden bij Pieterburen, vlakbij de Waddenzee. Het is zo’n tocht die thuis hoort in het rijtje Rondje Zuiderzee, LF1-Kustroute en de Ronde van Nederland. Een klassieker dus. De route staat beschreven in de gids Het Fietserpad.

De route in het kort
Van de Limburgse heuvels naar het Groningse wad. Eerst fiets je langs de Maas, vervolgens rij je door het rivierenlandschap van de Waal, met natuurgebieden Ooijpolder en Millingerwaard. Na het oversteken van de Rijn doorkruis je Montferland, tik je Duitsland aan en fiets je door de Achterhoek en Twente. Via het fraaie beekdal van de Drentsche Aa kom je bij het Paterswoldse meer. Vanaf Groningen is het dan nog ongeveer 30 kilometer fietsen naar Pieterburen, het eindpunt van het Fietserpad.

Het Fietserpad via knooppunten
Onze versie van het Fietserpad – via knooppunten – wijkt hier en daar af van het originele Fietserpad. Onze route begint bij station Maastricht, eindigt in Pieterburen en maakt nog een extra lusje door Nationaal Park Maasduinen. Dat maakt de route ongeveer 125 kilometer langer dan de originele route: 700 kilometer fietsen in totaal.

Onderaan vind je de knooppunten van het Fietserpad. Knooppunten maken het makkelijk om je traject aan te passen. Met een avondje puzzelen stippel je zelf je ideale route uit. Handig is de routeplanner van Nederland Fietsland, met ook tips voor accommodatie, tijden van pontjes, etc.

De bordjes van het fietsroutenetwerk zijn in Nederland wit met groene opdruk; in België blauw met witte opdruk; in Duitsland rood met witte opdruk.

Zwaarte van het Fietserpad
Overwegend licht. Het zwaarst is de route in Zuid-Limburg en bij Nijmegen waar je twee lange stukken vals plat hebt, de stuwwal op.

Markering
Het Fietserpad is niet bewegwijzerd. De route hebben we uitgestippeld via knooppunten (zie onderaan), waarbij we zo veel mogelijk de beschrijving aanhielden uit de gids Het Fietserpad. De gids met interessante achtergrondinformatie dateert van 2010 maar is bij sommige reisboekhandels en bij de ANWB nog verkrijgbaar. Inmiddels zijn er nieuwe gidsen van het Fietserpad, zoals Fietsen langs het Pieterpad en Het Fietserspad (deel 1 en 2).

OV
Trein Utrecht-Maastricht-Eijsden, 2 uur 20 min reizen. Terug vanuit het noorden: Pieterburen – Baflo (dichtstbijzijnde station) is 8,5 km fietsen. Pieterburen – Groningen station is 27 km. Trein Groningen – Utrecht, 1.55 uur reizen, rechtstreekse trein.

Overnachten
Meestal kamperen, soms bij Vrienden op de Fiets (goedkoop en gezellig slapen bij particulieren thuis, in de logeerkamer, de tuin of de hooischuur; eerst even lid worden voor een paar euro).

Het Fietserpad georganiseerd
SNP biedt het Fietserpad (niet exact hetzelfde traject) aan. Met hotelovernachtingen en mogelijkheid van bagagevervoer. Zie SNP Fietserpad.

Route-omschrijving Fietserpad

Scroll naar beneden voor de knooppunten en de gps-track

Dag 1: Station Maastricht – Mesch – Meerssen, 40 km
Vandaag is het traject kort: na aankomst op station Maastricht fietsen we via Eijsden, Mesch (startpunt originele Fietserpad), Margraten en Oud-Valkenburg naar Meerssen waar we kamperen op een fraai terreintje langs de Geul. Onderweg boerenhoeves en kastelen, mergelgrotten en velden vol mais en graan. En de Cauberg.. Die kun je ook vermijden als je rechtstreeks van station Maastricht naar Meerssen fietst. Maar de Limburgse heuvels zijn een fijne warming up. De steilste kuitenbijters plan (of omzeil) je met behulp van Klimtijd.

Tip overnachten
Camping ‘t Geuldal
Mooie camping met fraaie plekken voor trekkerstentjes langs de Geul.

Dag 2: Meerssen – Heythuysen, 79 km
Na dag 1 heb je alle heuvels al achter je gelaten. Heerlijk vlak fietsen is het nu, langs de Maas die bij Rothem voor het eerst opduikt: breed, glanzend, meanderend. We hoppen even voorbij Geulle aan de Maas (mooi kerkje) het Julianakanaal over. Dat gaat via natuurgebied Maasvallei – een vlakte van verruigd gras, waar je ingeklemd bent door het water: rechts het kanaal en links de Maas die in brede slingers het landschap doorsnijdt. We fietsen door Urmond (tentoonstelling in terpkerkje), langs moestuinen en boerengehuchten naar Obbicht, waar de Maas stroperig tussen rafelige oevers kabbelt, mooi! In 1992 stond de Maas bij Obbicht tegen het randje van de dijk. Het standbeeld bij kp19, is van ene Chiel Savelkoul, troubadour in ruste van Maasland, plaatselijk wereldberoemd om zijn revue tijdens het carnaval. Of hij goed was? ‘Als hij nu had geleefd met al die tv-shows was hij misschien wel ontdekt’, denkt een buurvrouw die vanuit haar huis uitkijkt op het gouden beeld.

Verder gaat het, via Illikhoven (tip: coupe Heisse Liebe in ijscafé Nostalgie: een reusachtige tuin met terras, verborgen achter stenen muur langs fietspad, www.ijscafe-nostalgie.nl), mooi Maaseik (België), Ophoven (met pont en leuk terras de Spanjaard), Geistingen (met buurtwinkel), toeristisch Thorn (witte huisjes), Wessem (beschermd dorpsgezicht) en Osen/Linne (sluizen). De reusachtige rokende schoorstenen waar je op weg naar kp42 tegenaan kijkt zijn die van de Essent Clauscentrale, een van de grootste elektriciteitscentrales van Nederland die 8% van alle Nederlandse elektriciteit levert. Tot slot nog wat onopvallende dorpen als Pol en Heel (fiets direct naar het centrum voor wat leven in de brouwerij). In Natuurreservaat Leudal vind je Museum Leudal en Camping Leudal. De laatste is helaas vervallen tot een soort woonkamp met barakken waar rokende mannen uit raampjes hangen. Dus trappen we nog 20 minuten door naar de eerstvolgende camping: boerencamping ‘t Vossenveld in Heythuysen.

Tip overnachten
SVR-Camping ‘t Vossenveld, Heythuysen
Camping met vaste standplaatsen, beheerd door sympathieke boer. Drie kilometer verderop, in Helden, eet je heerlijke Flammküchen bij biercafé De Zoes.

Dag 3: Heythuysen – Geysteren, 65 km
Een dag met veel variatie, eerst kom je door Neer (met een stier op het Plaza Nera en met mooi uitzicht over de Neerse schans), dan over de hooggelegen Maasboulevard (met haven, café XXL Troost en het pontje naar Beesel) en vervolgens fiets je langs golvende graanvelden (bij Kessel-Eik) naar het leuke stadje Kessel met Kasteel De Keverberg. Het is het modernste kasteel van Nederland en dé plek voor een koffie, al moet je oppassen: het zwaar beproefde kasteel (belegerd, in brand gezet, opgeblazen) zou nog steeds in de ban zijn van de geest van Cas, een van de Heren van Kessel die lang geleden verdronk in de Maas. Vrolijk alternatief: De Rozentuin, een leuk terras bij het pontje naar Beesel. Wij blijven op de linkeroever van de Maas, Er volgen fraaie kilometers door goudgeel graanland en langs riviereilanden waarop wilde paarden grazen. Vanaf stuw Blefeld is het land gevormd in terrassen.

Ook al zo mooi is het bij Baarlo (kasteeltje, kasteeltuinen met kunst, een waterrad met wasplaats en een kolossale kerk). We passeren het ene na het andere café maar het allerfijnste is de ruimte, de akkers met groenten en aardappelen. Op de achtergrond doemen de twee puntige torens van kasteel Blerick op. Om er te komen fiets je door natuurgebied Berckterveld van het Limburgs Landschap.

Op traject Blerick-Venlo gaat de route langs een zogeheten ‘wild-boulevard met struinoevers’. Wat we zien is minder mooi dan het klinkt: een strook groen met de resten van ontmantelde fabrieken en stapels ijzer. Groter kan het contrast niet zijn met het nabijgelegen aspergedorp Grubbenvorst. Sjiek! Tip: even aanleggen bij In De Witte Dame, een terras overspannen door een groene parachute tussen de bomen. De bar eronder is de bovenkant van een groot koperen biervat.

Het zijn vervolgens fraaie, groene kilometers tussen rozendorp Lottum en de pont naar Arcen: boerderijen, lapjes grond, rozenvelden. We blijven op de linkeroever van de Maas, veel fruit, pruimen, blauwe bessen, appels, peren, rond Broekhuizenvorst. Het is een prachtig landelijk gebied, al is de Maas even niet te zien.
Voorbij Blitterswijck volgen de plaatsjes Well en ‘t Leuken. Aan de overzijde van de Maas ligt Nationaal Park Maasduinen. ‘t Leuken heeft een haventje en camping ‘t Kooy, maar we trappen door, want niet veel verderop ligt het sfeervolle Geijsteren. Met tussen het groen, pal aan de rivier de geweldige Camping Landgoed Geijsteren.

Tip overnachten
Camping Landgoed Geijsteren
Het is een Natuurkampeerterrein (lid worden, kan ter plekke) met een open haard, verse-broodjes-service, supermooie plekken en bovendien vlakbij Geijsteren, dat meerdere gezellige (eet)cafeetjes heeft zoals ‘t Trefpunt.

Dag 4: Geysteren – Nijmegen, 68 km
Vanaf Camping Landgoed Geijsteren slaan we rechtsaf ri kp46 en we zitten weer op de route. We passeren de grens Limburg-Brabant en fietsen langs Maashees, Vierlingsbeek, Aijen – allemaal dorpen waar varkenskoppen (kunst) herinneren aan de tijd dat boeren zo’n kop ter beschikking stelden voor de verkoop op de varkensmarkt, hier Köpkesmert geheten. De opbrengst was bestemd voor de instandhouding van de kapel en werd (en wordt) meteen weer terug geschonken door de koper om opnieuw geveild te worden. Na de veiling werden vroeger de koppen geschonken aan arme gezinnen.

Bij kp40 hoppen we even naar de rechteroever van de Maas voor een rondje door het fraaie Nationaal Park Maasduinen. Je fietst door een soort duinlandschap met loofbomen, dennen en hei. De ‘zee’ links van ons wordt gevormd door grintgaten. Alle info over het park vind je in het leuke bezoekerscentrum met Bosbrasserie In de Sluis.

Op de linker Maasoever vervolgen we de route. Best mooie Brabantse boerenlandweggetjes hier. We passeren de stuw en sluizen van Sambeek en volgen een fraai vrijliggend fietspad langs de Maas waar lange gele steigers als tentakels de rivier in steken.

Op weg naar Cuijk duikt het Fietserpad het Maasheggenlandschap in. We fietsen over een smal slingerpaadje waarlangs het kruipt, druipt, klimt en woekert van het groen, mooi! Het pad komt uit in Beegen, waar we vlak voor het stadje rechtsaf slaan en uitkomen op een dijk met uitzicht op de maasheggen. Caesar vervloekte de ondoordringbare prikkelstruiken! meldt een informatiebord bij de ‘Vergeten doorgang’ ofwel het Oeffelts viaduct, o.a. voor ‘t Duits lijntje.

NB: voordat je bij KP02 bent rij je onder een oude spoorbrug door. Er volgt bocht linksaf en meteen daarna kun je steil omhoog via de brug de Maas over ri kp25 (niet aangegeven). Dat doen wij niet, want we willen op linkeroever blijven: volg KP02. Je rijdt dan over een leuk pad links van de Maas, komt langs ruïnebunker van Maaslinie Oeffelt.

Rechtdoor gaat het, door het Oeffeltse Raam, een rommelig begrazings/natuurgebied dat waarschijnlijk niet lang meer te leven heeft gezien het bord ‘Wonen en werken’. Via een soort laagvlakte vol koeien rijden we St Agatha in, langs klooster Sint Agatha (mooie kloostertuin). Een dijkje voert ons langs de uiterwaarden van de Maas, met op de achtergrond het donkergroene Reichswald en dichterbij de haven van Cuijk met een knots van een abdij.
Net voorbij het haventje (bij kp04) steken we met een pont de Maas over en slaan linksaf de bossen van ‘t Reichswald in die aansluiten op de ‘bergen en dalen’ rond Nijmegen.

Bij Mook volgt het afscheid van de Maas. De rivier buigt linksaf, wij rechtsaf en vanaf nu volgen we de Waal. Op weg naar Nijmegen is het even doorbijten de stuwwal op, flink veel vals plat. Langs de Mookse heide, gevolgd door een fijn asfaltpaadje door het bos. Dan remmen los en die complete stuwwal weer omlaag. En weer omhoog… Nijmegen! Fietsstad 2016. Via de Groesbeekseweg fietsen we licht stijgend de stad in, het eindpunt voor vandaag.

Tip: onderweg naar het centrum van Nijmegen passeer je het leuke Kraayershoff, brasserie met tuin en terras in voormalige Kraayenhoffkazerne. 

Tip overnachten Nijmegen
Hotel Credible, centrum Nijmegen
Downtown, bij kp02. Leuk hotel, zelfde eigenaren als Kraayenhoff. Mix van industrieel, hip, gezellig, grappig (You can’t sleep? Let’s cannot sleep together). Aardig personeel, lekker eten, terrasjes voor de deur en klein hok aan straatkant waar een paar fietsen in gestald kunnen. Geen lift.

Kamperen:
Camping De Eikelaar
(8 km ten zuiden van Nijmegen)
De camping heeft een hoogstamboomgaard en ligt aan de rand van de Overasseltse en Hatertse vennen, een groot natuurgebied.

Dag 5: Nijmegen – Woold (bij Winterswijk), 112 km
Vanaf Nijmegen glijden we vanzelf de Ooijpolder in. Nog even omkijken en dan zie je goed hoe hoog de stuwwal is waarop Nijmegen ligt. De bermen zijn prachtig, vol korenbloemen, klaver, vlier, distel en St. Janskruid. We slingeren langs de waterplassen van natuurgebied De Groenlanden. Die plassen zijn ontstaan door de kleiwinning, de pijpen van steenfabrieken steken er hoog bovenuit. Het dorpje Ooij bestaat uit wat romantische huisjes, neergestrooid middenin het groen. Café Oortjeshekken (ook hotel) is dé trekpleister voor wandelaars en fietsers, direct langs de dijk gelegen.

Richting kp95 voert de route over een dijk die uitkomt langs de blinkende Waal waarin kolossale vrachtschepen door het water ploegen. In de uiterwaarden grazen kuddes wilde Konikpaarden. Dan volgt natuurgebied De Gelderse Poort met de Millingerwaard. Even voorbij het buitendijkse kerkje van Kekerdom kun je rechtsaf Kekerdom in voor het leuke café De Waard van Kekerdom.

Bij bezoekerscentrum Gelderse Poort steken we het Bijlands Kanaal over met pont Millingen-Bijland/Pannerden, (www.kievitsveerdiensten.com). Na een lus om de Bijlandt, een grote open recreatieplas, fietsen we langs de randje van Tolkamer (met leuke terrasjes op en onder de kade!) en volgt een kilometerslange brede dijk langs het water naar Spijk, de plek waar de Rijn ons land binnenstroomt.
Na Spijk is de markering rommelig, een mix aan Nederlandse en Duitse knooppunten van en naar Hoch Elten en niet hoog Elten (in Centrum Elten rechtsaf ri kp10). En dan is het onverwacht nog even klimmen tussen Elten en Stokkum.

Tussenstand in de bossen van Montferland: nog 276 kilometer naar Pieterburen, we zijn bijna op de helft. Voorbij Stokkum (met molen) en het fraaie kasteel Huis Bergh in ‘s Heerenberg (met heerlijk terras en fraaie  kasteeltuin) krijgen we te maken met het coulissenlandschap van de Achterhoek: boerenwegen en landelijke weggetjes die als decors langs ons heen schuiven – maisvelden, Saksische boerderijen, weilanden vol grazende koeien, het is een plaatje, misschien zelfs een ietsiepietsie té keurig. Leuk en typisch Achterhoeks zijn de RUST-punten: plekken bij particulieren waar je even op een bankje of in het gras kunt neerploffen voor een bakkie uit de thermoskan. De munten kunnen in een potje. Tip: boekenstad Bredevoort, vlak langs de route. Ons eindpunt vandaag is camping De Brömmels.

Tip overnachten
Camping Geitenkaasboerderij De Brömmels, Woold

Dag 6: Woold – Buurse, 72 km
In een grote lus fietsen we tegen de klok in om Winterswijk. Het krioelt in de Achterhoek van de beekjes met watermolens. En op de vruchtbare Achterhoekse bodem – een 35 meter dikke laag kalk – wemelt het van de wijngaarden, ook bij Meddo, een dorp met drie kroegen alleen al rond de kerk. Verderop ligt het Zwillbrocker Venn, een moerassig Duits-Nederlands natuurgebied. Het is domein van een 16.000-koppige kolonie kokmeeuwen, maar de veertig flamingo’s die er zijn neergestreken hebben meer sjans.

Via bospaadjes slingeren we de Achterhoek uit, de Buurserbeek over, langs de romantisch gelegen Oosterdorper Watermolen van Haaksbergen, gevolgd door wat kilometers door natuurreservaat Buurserzand. Even van de route af, een paar kilometer ten zuiden van kp41, zetten we de tent op het natuurkampeerterrein van camping De Meene.

Tip overnachten
Camping de Meene, Buurse
Kleine, gezellige camping, gerund door vrijwilligers. Een deel van de camping is erkend natuurkampeerterrein. Je staat hier enigszins afgezonderd van de speelweide en de rest van de camping. Ruisende boomtoppen en fluitende vogels – kortom rust.

Dag 7: Buurse – Nutter, 62 km
Even voorbij Buurse ligt het Aamsveen, een laatste lapje hoogveen van de enorme veenvlakte die zich uitstrekte tot Groningen. Tel je al het water dat het sponzige veenmos vasthield (20x zijn eigen gewicht) bij elkaar op, dan is dat gelijk aan de inhoud van de Waddenzee en het IJsselmeer samen.
Bij het oude boerendorp Glanerbrug steken we de Glanerbeek over. Even later, net ten zuiden van Losser, duikt de Dinkel op. Het riviertje stroomt dwars door de heide, zandverstuivingen en bossen van het Lutterzand. We volgen haar stroom zoveel mogelijk, en laten Oldenzaal en De Lutte links liggen op weg naar Denekamp. Daar, bij Landgoed Singraven, zet de Dinkel een eeuwenoude watermolen in gang die een houtzagerij aandrijft. De voormalige molenaarswoning is nu een oerknus café en sjiek restaurant Singraven. Het keienpad erlangs voert zo de bossen in en lost op tussen landgoederen, weilanden, heuvels, hei, houtwallen, bossen en beken. Dit is het domein van het schuwe ijsvogeltje dat nestelt in de steile oevers van het riviertje.

Er is teveel moois om voor af te stappen. Ootmarsum heeft een oeroud kerkje, de Manderheide is beroemd om de cirkels van Jannink (een efficiënte boer die rondjes traktorde in plaats van rechthoeken), en overal dat keurige land: malsgroene velden, fraaie boerderijen, bochten in de weg met kaarsrechte bomen. hier in de buurt willen we wel overnachten. Het wordt camping Bij de Bronnen.

Tip overnachten:
Camping Bij de Bronnen, Nutter
Camping aan de rand van natuurgebied Het Springendal en vlakbij het pittoreske kunststadje Ootmarsum.

Dag 8: Nutter – Oosterhesselen/Meppen, 78 km
Als we na 22 pijlsnelle kilometers tussen Uelsen en Emlichheim (volg ten noorden van Oud Ootmarsum kp 30 > 91 > 94 > 15 > Uelsen > 14 etc) Nederland weer binnenrijden volgen na de jaknikkers van Bourtangerveen misschien wel de mooiste kilometers van de tocht. Prachtige boerderijen in kluitjes opeen. De laatste kilometers naar het vriendelijke Oosterhesselen voeren langs oude veenvaarten.

Tip overnachten
Trijntje en Jan, Vrienden op de Fiets in Oosterhesselen die zelf ook het Fietserpad hebben gereden. Kenners, met tegeltjes-wijsheid. ‘Echte vrienden, blijven vrienden’ hangt er boven ons bed.

Kamperen:
Camping Vakantieoord De Bronzen Emmer, Meppen
(iets ten noorden van Oosterhesselen, te bereiken via knooppunten 70 – 88 – 69)

Dag 9: Oosterhesselen/Meppen – Pieterburen, 125 km
Aalden is een van de mooiste esdorpen van Nederland, twintig boerderijen om een brink met oude eiken. En het ligt ook nog eens op een steenworpafstand van het Sleenerzand (bos en hei), boswachterij Ellertsveld en vervolgens boswachterij Grolloo. Grolloo is het dorp van Cuby en the Blizzards. De boerderij waar de band zes jaar lang heeft geoefend is nu een museum. We zijn in Drenthe, met de niet te missen dorpen Rolde (ooit het dorp van Bartje), Balloo (met het Balloërveld) en Taarlo, aan de zuidrand van het Nationaal Beek- en Dorpenlandschap de Drentsche Aa. Het is een fraai beekdal waardoor heel veel diepjes en stroompjes meanderen die bij Groningen samenkomen als de Drentsche Aa. Bij ieder dorp verandert de naam van het riviertje voordat het uitkomt bij het Paterswoldse Meer. Er graast een kudde beige Limousin koeien, een gespierd exemplaar op heuveltje onder boom. Dan volgt een druipend bos, blinkend groene velden, grote naaldbomen behangen met een ragfijn netje druppels.

Nooit geweten dat Groningen ontzet is. En toch is het zo. Het Gronings ontzet op 28-8-1672- kortweg Bommen Berend genoemd – wordt gevierd met jazz in de stad. De grachten zijn gevuld met rubberbootjes vol bellenblazende studenten. Het is vanaf Groningen nog maar 30 km naar Pieterburen. Eerst langs het Reitdiep, dan over een slingerdijk naar Garnwerd dat is opgeleukt met een zandstrandje en een drijvend terras (heerlijke oerfrieten) waar een botter heeft aangelegd. Garnwerd aan Zee heet het nu hip. Maar we zijn er nog niet. Schillingeham, Winsum, Mensingeweer, Eenrum en daarna pas komt Pieterburen in beeld. Voor het échte eindpunt moeten we in het Pieterpad-café ‘Bij de buren van Pieter’ zijn. Zo gezegd, zo gedaan. De barman is verbaasd. Het Fíetserpad? Dat klinkt als het Pieterpad voor fietsers? Proost!

Tip overnachten
Camping Boetn Toen, Pieterburen

Midden in het dorp Pieterburen, achter de fraaie middeleeuwse Petruskerk en de bekende botanische tuin Domies Toen ligt camping Boetn Toen. Het terrein was vroeger in gebruik als moes- en groentetuin van de dominee en bestaat uit twee beschutte velden. Een van de twee veldjes is bestemd voor tenten.

Knooppunten Fietserpad
plus accommodatie per dag

Dag 1: Station Maastricht – Mesch – Meerssen, 40 km
Volg vanaf het station de knooppunten: 79 – 2 – 4 – 75 – 76 – 78 – 100 (startpunt Fietserpad) – 80 – 81 – 82 – 71 – 70 – 69 – 68 – 60 – 61 – 102 – 64 – 104 > 09.

Tip overnachten
Camping ‘t Geuldal (vlakbij kp104)
Gemeentebroek 13
6231 RV Meerssen
Mooie camping met fraaie plekken voor trekkerstentjes langs de Geul.

Dag 2: Meerssen – Heythuysen, 79 km
Volg de knooppunten: 104 – 09 – 13 – 14 – 15 – 16 – 17 – 45 – 80 – 27 – 19 – 13 – 24 (B) – 25 (B) – 22 – 21 (B) – 53 – 33 – 52 – 42 – 35 – 30 – 38 – 95 – 45 – 46 – 49 – camping ‘t Vossenveld

Tip overnachten
SVR-Camping ‘t Vossenveld
Roggelseweg 131
5987 NC Egchel (bij Heythuysen)
Camping met vaste standplaatsen, beheerd door sympathieke boer. Drie kilometer verderop, in Helden, heerlijke Flammküchen bij biercafé De Zoes.

Dag 3: Heythuysen – Geysteren, 65 km
Volg de knooppunten: 49 – 51 – 78 – 50 – 5 – 76 – 53 – 54 – 58 – 04 – 59 – 09 – 11 – 06 – 83 – 81 – 82 – 91 – 98 – 26 – 56 – 57 – 53 – 52 – 58 – 14 – 59 – 61 – 46/Camping Landgoed Geijsteren

Tip overnachten Geijsteren
Camping Landgoed Geijsteren
Op den Berg 5A
5823 CB Maashees
Het is een Natuurkampeerterrein (eerst lid worden, kan ter plekke, ) met open haard, verse-broodjes-service, supermooie plekken en bovendien vlakbij Geijsteren met meerdere gezellige (eet)cafeetjes zoals ‘t Trefpunt.

Dag 4: Geysteren – Nijmegen, 68 km
Volg de knooppunten: 46 – 57 – 40 – extra: pontje naar rechteroever Maas voor rondje Maasduinen: 89 – 68 – 80 – 30/Bezoekerscentrum Maasduinen – 29 – 37 – 79 – 31 – 82 – 81 – 69 – 77 – 83 – 33 – 14 – 86 – terug naar linkeroever – 34 – 38 – 04 – 17 – 01 – 15 – 07 – 2 – 12 – 70 – 71 – 69 – 04 – pontje – 44 – 45 – 46 – 47 – 33 – 32 – 9 – 8 – 7 – 4 – 3 – 81 – 1 – 2 – slapen hotel Credible/Nijmegen of camping De Eikelaar.

Tip overnachten
Hotel Credible
Hertogstraat 1
6511 RV Nijmegen
Downtown Nijmegen, bij kp02. Leuk hotel, zelfde eigenaren als Kraayenhoff. Mix van industrieel, hip, cosy, humorvol. Aardig personeel, lekker eten, terrasjes voor de deur en klein hok aan straatkant waar een paar fietsen in gestald kunnen. Helaas geen lift naar de 3e verdieping.

Kamperen:
Camping De Eikelaar
(8 km ten zuiden van Nijmegen)
IJkelaarstraat 6
6611 KN Overasselt
De camping heeft een hoogstamboomgaard en ligt aan de rand van de Overasseltse en Hatertse vennen, een groot natuurgebied.

Dag 5: Nijmegen – Woold (bij Winterswijk), 112 km
Volg de knooppunten: 2 – 16 – 48 – 49 – 95 – 71 – 72 – (94 of rechtstreeks naar) veer over Bijlands Kanaal – 81 – 96 – 30 – 6 – 2 – 7 – 25 – 10 – 85 – 80 – 81 – 82 – (78 – 83 -) 62 – 63 – 64 – 54 – 56 – 57 – 67 – 58 – 52 – 59 – 43 – 65 – 44 – 45 – 47 – 23 – 24 – 27 > 28 voor Camping Geitenkaasboerderij De Brömmels.

Tip overnachten
Camping Geitenkaasboerderij De Brömmels
Meerdinkweg 5
7108 BJ Winterswijk Woold

Dag 6: Woold – Buurse, 72 km
Volg de knooppunten: 27 (Woold) – 30 – 29 – 50 – 22 – 16 – 10 – 9 – 8 – 7 – 3 (Meddo) – 2 – 99 – 54 – 56 – 55 – 73 – 69 – 65 (Eibergen) – 66 – 63 – 67 – 53 – 51 – 52 – 82 – 85 (Haaksbergen) – 46 – 47 – 50 – 41 – camping De Meene

Tip overnachten
Camping De Meene (even ten zuiden van kp41)
Markslagweg 6
7481 RE Buurse
https://www.demeen.nl/
Kleine gezellige camping, deels natuurkampeerterrein.

Dag 7: Buurse – Nutter, 62 km
41 – 80 – 45 – 93 – 44 – 10 – 9 – 89 – 86 – 88 – 16 – 4 – 15 – 13 (Losser) – 18 – 70 – 76 – 68 – 62 – 61 – 21 – 18 – 53 – 23 (Denekamp) – 17 – 15 – 14 – 10 – 16 – 43 – 69 (Ootmarsum) – 35 – camping Bij de Bronnen

Tip overnachten
Camping Bij de Bronnen
Wittebergweg 18
7638 PP Nutter
Camping aan de rand van natuurgebied Het Springendal en vlakbij het pittoreske kunststadje Ootmarsum.

Dag 8: Nutter – Oosterhesselen, 78 km
35 – 30 – 91 – 94 – 95 (Getelo) – 96 – 98 – 99 – 50 – 27 – 26 – 24 – 25 – 84 – 85 – 76 (Coevorden) – 43 – 44 – 45 – 24 – 20 – 9 – 22 – 25 – 26 – 27 – 28 – 29 – 71 – 70 (Oosterhesselen, Vrienden op de Fiets).
Door naar camping De Bronzen Emmer: volg 70 – 88 > 69. Even voor 69 ligt het kampeerterrein.

Tip overnachten
Vrienden op de Fiets, bij Trijntje en Jan in Oosterhesselen die zelf ook het Fietserpad hebben gereden. Kenners, met tegeltjes-wijsheid. ‘Echte vrienden, blijven vrienden’ hangt er boven ons bed.

Kamperen (iets ten noorden van Oosterhesselen):
Camping De Bronzen Emmer
Mepperstraat 41
7855 TA Meppen
Te bereiken via knooppunten 70 – 88 – 69

Dag 9: Oosterhesselen/Meppen – Pieterburen
Volg de knooppunten: 69/70 – 68 (Aalden) – 67 (Zweeloo) – 92 – 75 – 77 – 59 – 60 – 56 – 50 (Elp) – 54 – 96 – 80 (Grolloo) – 83 – 84 – 55 – 65 – 71 (Anderen) – 73 (Rolde) – 70 – 69 (Balloo) – 68 – 67 – 39 – 89 (Schipborg) – 62 – 66 – 61 – 87 – 81 (Glimmen) – 78 – 84 – 27 (Haren) – 26 – 4 – 84 – 85 (Groningen) – 87 – 95 – 55 – 56 – 57 – 62 – 64 – 19 – 65 (Garnwerd) – 48 – 69 (Winsum) – 71 – 49 – 25 (Mensingeweer) – 26 – 27 (Eenrum) – 38 – 33 (Pieterburen, eindpunt).

Tip overnachten
Camping Boetn Toen
Hoofdstraat 76A
9968 AG Pieterburen
Midden in het dorp Pieterburen, achter de fraaie middeleeuwse Petruskerk en de bekende botanische tuin Domies Toen ligt camping Boetn Toen. Het terrein was vroeger in gebruik als moes- en groentetuin van de dominee en bestaat uit twee beschutte velden. Een van de twee veldjes is bestemd voor tenten.

Keer terug naar de site via pijltje naar links.