Nijmegen-Waal- Bruggenwandelroute| Gelderland

In Nijmegen lachen ze erom. Amsterdám een badplaats? Goede pr, maar je moet dan wel eerst naar Zandvoort rijden. Níjmegen, dát is pas een badplaats! De rivierstrandjes langs de Waal en het kersverse stadseiland zijn al met een beetje zon de ideale plek om te chillen (en om dat te fotograferen gaan we nog een keer terug..).

Scroll naar beneden voor de routebeschrijving en de gps- track van de Nijmegen-Waal-Bruggen-wandelroute.

Deze route concentreert zich op de fraaie bruggen, oude en nieuwe, die Nijmegen verbinden met overbuurman Lent en een nieuw eiland in de Waal. Langs de Waal is een indrukwekkend ‘groen plan’ gerealiseerd, waarbij extra waterberging is gecombineerd met een (straks) groene Waalkade, twee rivierparken met strandjes en de Lentse Warande.

  • Start-/eindpunt: Station Nijmegen.
  • Afstand: 11 km. Met verlenging Kunstroute Hof van HollandArt: 13,5 km (zie onder Tips).
  • Lijn / cirkel: Cirkel
  • Navigatie: Routebeschrijving (zie onderaan).
  • Horeca: Nijmegen: centrum en Waalkade; Lent: lunchroom Stroom (Vossenpelssestraat 16).
  • Tip: Aan de Lentse zijde van de Spiegelwaal, onder aan de Snelbinder, kun je de Kunstroute Hof van HollandArt oppikken (2,5 km extra).
  • Tip accommodatie: B&B Mooij (Vlietberg 6a, 6576 JB, Ooij). Mooi gelegen in de uiterwaarden van de Waal, dichtbij centrum en wandelroute. Modern, comfortabel huis met ruime kamers en riant ontbijt.
  • Meer routes: Deze wandeling is ook gepubliceerd in de ANWB wandelgids | 52 wandelroutes in Nederland.

Onderweg langs Nijmegen-Waal-Bruggen-wandeling

Snelbinder | De eerste brug van deze wandeling is de Snelbinder, die op 20 maart 2004 tegen de spoorbrug aan is gehangen. In één dag was die klus geklaard. Vier drijvende hijskranen hesen het gevaarte op z’n plek. Opvallend: over de hele lengte van de brug vormen de spijlen het woord ‘Waal’ in spiegelbeeld.

Eiland Veur-Lent | Door het graven van de geul en het verleggen van de dijken ontstond een langgerekt eiland in de Waal: Veur-Lent. Hiervoor moesten enkele huizen worden afgebroken. Het eiland – eigenlijk een lap grond die net boven het water uitsteekt – ligt tussen de historische binnenstad en het nieuwe stadsdeel Waalsprong. De nevengeul is een kalme weerspiegeling van de hoofdgeul van de Waal en kreeg daarom de naam Spiegelwaal.

TIP: Kunstroute Hof van HollandArt
Sla niet linksom maar ga onderaan de trap RD. Rechts van spoor begint kunstroute Hof van HollandArt (ten tijde van uitzetten van deze wandelroute was markering Kunstroute niet goed zichtbaar). Het is een tijdelijke buitenkunstroute, uitgezet over het bouwterrein van de Waalsprong. De kunstwerken vertellen het verhaal over het landschap vroeger en nu, de transformatie en de toekomst. De route is circa 2,5 km lang en komt weer uit op de dijk (Oosterhoutsedijk). Neem de Zaligebrug over de Spiegelwaal en vervolg routebeschrijving bij **.

Zaligebrug (Citadelbrug) | De sierlijke Zaligebrug verbindt de noordoever van de Waal met het nieuwe eiland Veur-Lent. Delen van de brug kunnen bij hoogwater onderlopen, grote stapstenen vormen dan de aanlooproute. De brug won de Dutch Design Award 2018. ‘Een brug die zijn werk niet goed doet, dat kan alleen in Nederland’, stond onder meer in het juryrapport.

Stadsbrug De Oversteek | Al even sierlijk is de autobrug over de Waal, die rechts opdoemt. De naam verwijst naar de Waaloversteek in 1944 door het Amerikaanse leger. Als eerbetoon aan de 48 gesneuvelde militairen gaan iedere avond de 48 paren lichtmasten aan, paar na paar, in het tempo van een trage mars. Sinds 19 oktober 2014 lopen tegelijkertijd veteranen de zogenaamde ‘Sunset March’ mee.

Skyline Nijmegen
Het is een bijzondere belevenis om over dit smalle strookje land te struinen. Aan weerszijden water, rechts de Waal, links de Spiegelwaal. Eyecatchers in de skyline van Nijmegen: de oude Honigfabriek (nu broedplaats voor creatieven) en de Stevenskerk, die hoog boven een front van witte, okergele en zwarte gevels uitsteekt. Je ziet vrachtschepen, fietsers, wandelaars, kanovaarders, trimmers – iedereen op weg naar ‘iets’, wat een dynamiek.

Lentloper en Lentse Warande | De slanke Lentloper – bekleed met bakstenen! – verbindt eiland Veur-Lent met de kade aan Lentse zijde. Het autoverkeer is hier te gast en rijdt bovendeks. Lentloper komt uit op een zitarena gemaakt van zandkleurige stenen met uitzicht over de Waal. Deze Lentse Warande is een 600 meter lange kade die de nieuwe waterkering vormt. Op de bovenste betonnen rand van de kade is in grote letters een gedicht van Anna Vegter te lezen.

Fort Lent | Fort Boven-Lent (ook wel Fort Lent genoemd) werd in 1862 gebouwd ter verdediging van Nijmegen en later ter bescherming van de spoorbrug over de Waal. Tijdens de Eerste en begin Tweede Wereldoorlog was het fort bemand. Het is nu een evenementenlocatie en alleen op afspraak te bezoeken.

Strowijk | Eenvoudig leven, op duurzame wijze: hoe dóe je dat? Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen (IEWAN) laat het hier zien. In deze woonwijk (sinds 2015), in de volksmond bekend als de Strowijk, staan 24 duurzame sociale huurwoningen. Bewoners werkten mee aan de bouw van het complex dat is opgetrokken uit stro, leem en hout, en voorzien is van zonnepanelen en rietfilters. Het prikbord bij buurthuis De Kleine Riel staat vol activiteiten: van zen, yoga en healing tot acupunctuur, holistische massages, Wen Kunst, leven in je lijf en meer.

Extraatje: Stadswaard
Het struingebied dicht langs de Waal wordt de Stadswaard genoemd. Via enkele uitnodigende bruggen bereik je deze waard waar je dicht langs de Waal een ommetje kunt maken (tevens de kortste route naar B&B (M)Ooij. Kies in dat geval de trap aan de voorzijde van het viaduct en wandel aan de linkerzijde de Waalbrug over. Neem bijna aan het eind de trap naar straatniveau. Steek de straat over en wandel via de bruggen de Stadwaard in. Ommetje op eigen initiatief.

Nieuwe Waalkade: à la New York
De Waalkade krijgt een megametamorfose. Het wordt (of is misschien al) booming volgens architect Mathieu Schouten. Ten eerste wordt de kade autovrij. Verder krijgt de Waalkade een grote groene ligweide, een Waaltheater, een waterspeelplaats én – à la New York – een boulevard richting de Oversteek. Het is de bedoeling dat de bewoners deze groenstrook zelf gaan onderhouden.

Tips:
> Aan het begin van de Waalkade, in een oude verdedigingstoren, zit De Bastei, een info- en ontdekcentrum over de stad en de rivier (Waalkade 83, Nijmegen, www.debastei.nl).
> Nog even stadten? Sla bij de Bastei LA de trap op en volg de richtingaanwijzers naar het centrum.

Ruimte voor de Rivier
Het project Ruimte voor de Rivier was bedoeld om door extra waterberging overstromingen tegen te gaan. Nijmegen voerde het uit door de aanleg van een vier kilometer lange nevengeul in de Waal, genaamd de Spiegelwaal (2015). Zo ontstond midden in de rivier het stadseiland Veur-Lent, soms ook Spiegeleiland genoemd. Vijf grote bruggen overspannen het eiland. Via de Waalbrug, een verkeersbrug (Lentloper) en een voet- en fietsbrug (Zaligebrug) kun je het stadseiland bereiken.

Om weer terug te keren naar de site klik pijltje naar links.

De nummers in de gps-track geven het aantal kilometers aan. Ze verwijzen niet naar de routebeschrijving.