Wandelen in de Rhoonse Grienden | Zuid-Holland

Deze wandelroute van 16 km loopt door zoetwater-getijdengebied de Rhoonse Grienden. Onderweg kom je door bos, wilgengrienden, rietvelden en verderop zelfs door een wilgenjungle. Laarzen aan!

Trekvogelpad-1

Zand bedwingen

In natuurgebied de Rhoonse Grienden draait het om water en wilgen, bijeengeplant op een griend. Dagelijks overstroomt de Oude Maas deze bijzondere, buitendijkse, grienden. Van de wilgentenen worden niet alleen bezems en oubollige mandjes gemaakt, de toepassingen zijn hypermodern: matten van wilgentenen bedekken de bodem van de diepzeehavens van Maasvlakte 2. Om het zand te bedwingen.

Pijnstiller

Met uitzondering van Klein Profijt wordt er nog steeds gewerkt in de grienden. Met platte schuiten, ‘vletten’, wordt bij vloed het hakhout uit de Rhoonse grienden gehaald. Wist je dat hier meer dan 50 soorten wilgen voorkomen? En dat kauwen op een stukje bast pijnstillend en koortsverlagend werkt? Dat komt door het stofje salicylzuur. Vanaf begin 19e eeuw diende het als basis voor de ontwikkeling van aspirine. En tegenwoordig voor de behandeling van wratten.

Wilgenjungle

En dit is wat er gebeurt als er geen griendwerkers meer komen. Klein Profijt is een ware wilgenjungle geworden, een wirwar van knoestige stammen en water. Het lijkt wel wat op het vloedbos dat hier ooit lag. Tussen de grillig doorgeschoten bomen groeien haagwinde, hop en bitterzoet.

Ruige grienden

Nog iets ruiger dan de Rhoonse Grienden zijn de Carnisse Grienden. Aan hun lot overgelaten toen rond 1950 de vraag naar griendhout daalde. Wel populair zijn deze grienden bij allerlei soorten griendvogels, zoals blauwborst, gekraagde roodstaart, bosrietzanger en matkop. De plas achter het vogelkijkscherm is het domein van fuut, kuif-, slob- en krakeend.

Informatie

Klik even voor een leuke wandelroute in de Rhoonse Grienden.

Tip

Bij slecht weer of hoog water (www.getij.nl > locatie Goidschalxoord): laarzen aan!