Vanaf Ouddorp wandel je langs akkers, door de duinen, over het strand en langs het Grevelingenmeer. Het landschap trekt voorbij als een onsamenhangende film. Een kerk, een hobbelwei, een polder, een oude zeedijk. Het zijn stuk voor stuk fraaie decors. Special guest op dit rondje Ouddorp aan Zee is de schurveling. Schurvelingen zijn wallen waarmee boeren hun akkers beschermden tegen zand en zeewind.
Scroll naar beneden voor de routebeschrijving en de gps-track van wandelroute Ouddorp.
- Start: Ouddorp, bij de dorpskerk (rode torenspits), tegenover lunchroom ‘t Schouwtje, hoek Weststraat/Hoenderdijk bij knooppunt 39.
- Afstand: 15,5 of 19,5 km.
- Lijn / cirkel: Rondwandeling.
- Markering: Wandelnetwerk Goeree-Overflakkee (rode pijlen met nummers op gele ondergrond) en roodgele varianten hierop.
- Horeca: In het centrum van Ouddorp; in de haven van Ouddorp De Reddingsloods; op het strand Beachclub ‘t Gorsje (Brouwersdam 2, Ouddorp).
- OV: Vanaf Rotterdam Zuidplein en metrostation Spijkenisse Centrum rijden bussen naar Ouddorp, halte Station.
- P: Parkeren in het centrum, o.a. bij Dorpstienden en Goudsmiene (volg de borden).
- Tip: Van juni – sept is de fraaie beeldentuin Achter de Westduinen geopend. Dijkstelweg 58, Ouddorp. Toegang € 5,-. Met tuinrestaurant.
- Meer routes: Deze wandeling is ook gepubliceerd in de ANWB wandelgids | 52 wandelroutes in Nederland.
Wandelroute Ouddorp in het kort
70% van de route is verhard. Het Zuid-Hollands Landschap beheert de natuurgebieden onderweg. Op tweederde is de route in te korten. Er is één spelbreker die de rust verstoort, de N57.
Onderweg langs wandelroute Ouddorp
Zand en klei | Hij lijkt de tuinkabouter onder de kerken. Rode hoed, stevig lijf, niet al te groot. Toch is de dorpskerk van Ouddorp een fier exemplaar. Vroeger een baken voor zeelui, nu het middeleeuwse decor tijdens een kop koffie. Mogelijk bestond Ouddorp al rond het jaar 900: een kluitje boerenhuizen, wellicht een kerkje. Veel brachten de zanderige akkertjes niet op. Maar een boer zou geen boer zijn als-ie niet slim was. Op naar de Kleistee.
Zuinig zijn op de schurveling | De Kleistee lijkt misschien een uitraasveld voor de hond, maar het is veel meer! Hier groeit reukgras, hazenpootje, muizenoortje, zandblauwtje en in het omgewoelde zand van je voetstappen voelt de harkwesp zich happy. De Kleistee is een middeleeuwse akker, omheind met wallen van zand, vrijgekomen bij het graven van de akker. Deze wallen, ‘schurvelingen’, waren tegelijk scheiding en windscherm. Een ijverige boer, die diep groef, kon geluk hebben en stuiten op vruchtbare klei. Zoals hier, in De Kleistee. Het is een laatste restje van het Ouddorpse schurvelingenlandschap.
Hobbelwei was nepvliegveld | De volgende scène speelt zich af in de Westduinen, waar de wind in de loop der eeuwen de topjes van de duinen heeft geblazen. Vandaar deze afgevlakte ‘hobbelwei’ die in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter werd gebruikt als nepvliegveld met replica’s van vliegtuigen om de geallieerden te misleiden. In de poelen met brakwater schuilt de rugstreeppad en in de bunkers overwinteren vleermuizen. De fragiele ‘kunstwerken’ zijn antennes van marinestation Goeree.
Liever langs de akker! | Het riet licht goud op en buigt in de wind over de slootjes. Graanakkers en suikerbietenvelden strekken zich uit tot aan vuurtoren Westhoofd. Maar helaas, mocht je net nog struinen over de zeldzame schurvelingenveldjes van de boeren, nu is het asfalt je terrein. Een paadje langs de akker graag boeren, wandelaars doen geen kwaad!
Een bom in het net | Badplaats Ouddorp ontstond als boerendorp. In de duinen verderop liggen nog enkele boerderijtjes. In 1860 werd de haven gebouwd en daarna bracht de visserij geld in het laatje. Nu is die haven een jachthaven en ligt de vissersvloot bij Stellendam. In 2005 kwam de vloot in het nieuws toen een in het net verstrikte bom uit de Tweede Wereldoorlog aan dek ontplofte. Er kwamen drie man om het leven, twee Ouddorpers meer dan bij de Watersnoodramp van 1953.
De zee! | In 2018 en opnieuw in 2022 werd dit strand verkozen tot het schoonste strand van Nederland. Goed nieuws voor alle zonaanbidders, natuurliefhebbers, kiters, jutters en golfsurfers die het strand bezoeken. Winterwandelaars kunnen het exotisch mooi aantreffen. Honderden meters breed zandstrand, een baaivormige kust, azuurblauw water, bijna paarse hagelwolken.
Voelt goed | Zodra je de Preekhilpolder binnenwandelt heb je gras onder de schoenen, raken de verkeersgeluiden op de achtergrond, en is het Grevelingenmeer dichtbij. Al sinds de middeleeuwen beschermt de Oudelandse Zeedijk de Preekhilpolder tegen het water. Dat voelt goed, laat het maar stormen. Het zoute water van de Grevelingen geeft bijzonder leven in de polder, waaronder verschillende soorten zeggen en vogels als karekiet, roerdomp en bruine kiekendief. Wie in de zomer komt, ontdekt dat de inlagen en natte graslanden vol orchideeën staan.
Toch ging het bijna mis | In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 raasde er een storm met windkracht 11 over Nederland. Op verschillende plekken op Goeree-Overflakkee begaven de dijken het. Er vielen 490 slachtoffers op Goeree-Overflakkee. In de haven van Ouddorp begaf de dijk het rond 4.15 uur. Er was een bres van 80 meter breed in het dijklichaam geslagen. Met zandzakken en rijshout uit Overijssel kon Ouddorp binnen enkele dagen het gat dichten.
Dampende soep | En zo komt Ouddorp weer dichterbij, de kerk ligt er nog steeds warmpjes bij, omarmd door het dorp. In het Raad- en Polderhuis kun je een tentoonstelling over de streek bezoeken. In het café ertegenover wordt de soep dampend geserveerd.
Om weer terug te keren naar de site klik pijltje naar links.
De nummers in de gps-track geven het aantal kilometers aan. Ze verwijzen niet naar de routebeschrijving.