Uitwaaien aan zee … 10 tips voor wandelroutes!

Storm, strand,  zand, zee. Vandaag wil je misschien wel …uitwaaien! Kwallen bestuderen. Schelpen zoeken. Of lekker beschut struinen door de duinen. We tippen tien van de mooiste kustwandelingen.

storm-havenhoofdlores

Zuid-Holland

Een pittige duinwandeling van 16 kilometer start in vissersdorp Katwijk, komt door de ‘Sahara’ en doorkruist het gebied waar ooit het dorpje Berkheide lag. Door zware stormen verdween het onder het zand, waar schitterende zand- en schelpenpaden over en langs allerlei uitkijktopjes voeren. De wandeling komt door Natuurgebied Hollandse Duinen, het 21e nationale park (in wording). Misschien wel op z’n mooist is Hollandse Duinen tussen Katwijk en Meijendel waar avontuurlijke paadjes de zee verbinden met duinen en bossen.

Iets verder naar het zuiden – vanaf bezoekerscentrum De Tapuit in Wassenaar – zijn er drie paaltjesroutes  uitgezet, een gele (5 km), rode (3 km) en blauwe (3 km). De routes zijn onderling te koppelen. Wil je rechtstreeks naar zee, volg dan de gele route.
Startpunt: Bezoekerscentrum De Tapuit, Meijendelseweg 40-42, 2243 GN Wassenaar.

Tip: Met een dagkaart (in De Tapuit te koop) heb je ook toegang tot de Kijfhoek en Bierlap, een ruig struingebied met heuveltjes, gitzwarte vennen, mossige vlaktes en valleitjes vol omgevallen bomen waar de spechten je om de oren vliegen.

meer-mossels-lores

Wandelroute Rondje Kijkduin is bijna 13 km lang, uitgezet via knooppunten, en combineert zand, strand en zee met het groene achterland (Delfland) van Den Haag. Onderweg passeer je o.a. duingebied Solleveld, een oud duingebied waar nergens in Nederland de eikenbomen zó dicht bij zee groeien als hier. Recreatiegebied Madestein is één van de grootste groengebieden van Den Haag, op steenworp afstand van het statige landgoed Ockenburg, waar je wandelt langs fraaie gazons en waterpartijen. Onderweg kun je even aanschuiven bij Pluk! Den Haag, een kinderboerderij met een pluktuin en een lunchroom, of bij Villa Ockenburgh,  een restaurant ondergebracaht in de villa van landhuis Ockenburg.
Start-/eindpunt: Deltaplein, bushalte Kijkduin strand.

Meer kustwandelingen in Zuid-Holland:

Noord-Holland

De Schoorlse Duinen, in de kop van Noord-Holland, is het breedste duingebied van Nederland en heeft de hoogste duintoppen van ons land. Al het moois wordt verbonden via een netwerk van ruim 60 kilometer aan wandelpaden. Het netwerk is uitgespannen tussen oude bossen en hoge duinen. Storm op komst, of springtij? Bij De Kerf stroomt dan het Noordzeewater vrij over de achterliggende duinvalleien waar zoutminnende plantjes groeien als zeekraal, zeeraket en schorrenzoutgras.

Wandelroute Duintoppentocht Schoorl is een pittige wandeling van ruim 20 kilometer die klimt en daalt over de hoogste duinen van Nederland. Een ‘eitje’ wordt het dus niet op weg door dit Natura 2000-gebied. De wandelroute begint bij Buitencentrum Schoorlse Duinen en voert in zuidelijke richting naar de Schoorlse Nok bij Bergen en in noordelijke richting tot aan de Hondsbossche Zeewering bij Camperduin. De route is in twee richtingen gemarkeerd met rode pijlen en is op verschillende plekken in te korten.
Startpunt: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1 (navigatieadres: Heereweg 62), Schoorl.

Meer kustwandeling in Noord-Holland:

Zeeland