Uitwaaien aan zee … 10 tips voor wandelroutes!

Storm, strand,  zand, zee. Vandaag wil je misschien wel …uitwaaien! Kwallen bestuderen. Schelpen zoeken. Of lekker beschut struinen door de duinen. Drie tips. Een selectie uit de tien mooiste kustwandelingen die ik samenstelde voor wandel.nl.

storm-havenhoofdlores

Wandelroutes Hollandse Duinen bij Meijendel, 5 – 15 km | Zee, bos en duinen

Natuurgebied Hollandse Duinen ligt tussen Hoek van Holland en Langevelderslag, even boven Noordwijk. Het staat op de lijst ons 21e nationale park te worden en het is onlangs derde geworden bij de landelijke verkiezing ‘mooiste natuurgebied van Nederland. Misschien wel op z’n mooist is Hollandse Duinen bij Meijendel waar avontuurlijke paadjes de zee verbinden met duinen en bossen. Vanaf bezoekerscentrum De Tapuit zijn er drie paaltjesroutes uitgezet, een gele (5 km), rode (3 km) en blauwe (3 km). De routes zijn onderling te koppelen. Wil je rechtstreeks naar zee, volg dan de gele route.
Startpunt: BezoekerscentrumDe Tapuit, Meijendelseweg 40-42, 2243 GN Wassenaar.

NB Met een dagkaart (in De Tapuit te koop) heb je ook toegang tot de Kijfhoek en Bierlap, een ruig struingebied met heuveltjes, gitzwarte vennen, mossige vlaktes en valleitjes vol omgevallen bomen waar de spechten je om de oren vliegen.

Duintoppentocht Schoorl, 20,4 km | Pittige tocht, klimmen en dalen!

De Schoorlse Duinen, in de kop van Noord-Holland, is het breedste duingebied van Nederland en heeft de hoogste duintoppen van ons land. Al het moois wordt verbonden via een netwerk van ruim 60 kilometer aan wandelpaden. Het netwerk is uitgespannen tussen oude bossen en hoge duinen. Storm op komst, of springtij? Bij De Kerf stroomt dan het Noordzeewater vrij over de achterliggende duinvalleien waar zoutminnende plantjes groeien als zeekraal, zeeraket en schorrenzoutgras.

Wandelroute Duintoppentocht Schoorl is een lekkere lange wandeling. Ze voert over de hoogste duinen van Nederland. Een ‘eitje’ wordt het dus niet op weg door dit Natura 2000-gebied. De wandelroute begint bij Buitencentrum Schoorlse Duinen en voert in zuidelijke richting naar de Schoorlse Nok bij Bergen en in noordelijke richting tot aan de Hondsbossche Zeewering bij Camperduin. De route is in twee richtingen gemarkeerd met rode pijlen en is op verschillende plekken in te korten.
Startpunt: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1 (navigatieadres: Heereweg 62), Schoorl.

meer-mossels-lores

Wandelroute Rondje Kijkduin | De kust, een landgoed en lekkere broodjes, 13 km

Voor de kust tussen Kijkduin en Ter Heijde ligt De Zandmotor genoemd. Het is een kunstmatige zandbank, in de vorm van een haak die door de zeestroming steeds een beetje verandert. Het zand van Deltatuin verspreidt zich jaar na jaar langs de kust, precies wat de bedoeling is van de bedenkers. Die willen door de inwerking van golven, wind en stroming op natuurlijke wijze de stranden en duinen verbreden. Dynamiek is het toverwoord.

Wandelroute Rondje Kijkduin is 8 km lang, uitgezet via knooppunten, en combineert zand, strand en zee met het groene achterland (Delfland) van Den Haag. Onderweg passeer je o.a. duingebied Solleveld, een oud duingebied waar nergens in Nederland de eikenbomen zó dicht bij zee groeien als hier. Recreatiegebied Madestein is één van de grootste groengebieden van Den Haag, op steenworp afstand van het statige landgoed Ockenburg, waar je wandelt langs fraaie gazons en waterpartijen. Onderweg kun je even aanschuiven bij Pluk! Den Haag, een kinderboerderij met een pluktuin en een lunchroom, of bij Kasserie Ock, een lichtovergoten brasserie die tijdens de verbouwing van landhuis Ockenburg huist in een kas (tijdelijk gesloten, mei 2020).
Start-/eindpunt: Deltaplein, bushalte Kijkduin strand.

Meer uitwaai wandelroutes over het strand of door de duinen: