Landgoed ‘De Utrecht’ is op en top Brabants. In herberg ‘In den Bockenreyder’, het startpunt van de route, vind je een vlammend haardvuur, geblokte gordijntjes en overal Brabantse teksten. Ook zo’n zin in een ‘grôôte kom zelfgemôkte tomatesoep mee ene grôôte botram um lekker te soppe’?
Waar zijn ze?
Het valt meteen op, er dringt nauwelijks licht door in dit humeurige bos. De donkere dennen en lariksen staan dicht opeengepakt. Ontsnapt aan de kettingzaag? Het bos moest geld in het laatje brengen van de eigenaar, verzekeringmaatschappij De Utrecht, het huidige ASN. Een beleggingsproject. Er schuilen vogels in de bossen, het ijsvogeltje bijvoorbeeld. En dieren op poten zoals reeën, steenmarters, vossen en hermelijnen. En er gaan geruchten over wezens die poten hebben én kunnen vliegen…
Bokkenrijders
Ogen in je rug, ogen in je zij. Alsof de varens je bespieden. En nu het toch wat unheimisch aanvoelt, wat waren die bokkenrijders eigenlijk voor volk? ‘Un sôrt van bandiete en spookfigure, die jaore geleje hier op unnen bok dur de haai reje’, horen we later in Herberg In den Bockenreyder. Op een bok over de hei? De verhalen dateren van de 18e eeuw. Ze gaan over lieden die na het opzeggen van een toverspreuk ’s nachts op bokken door de lucht konden rijden. Ze plunderden hoeven en kerken, puur uit zelfverrijking. Dat deze rovers een pact met de duivel hadden gesloten, was wel duidelijk. Op verdenking van bokkenrijden stonden vreselijke straffen. De strop of het schavot als je geluk had. Zo niet: radbraken of vierendelen.
Coole Flaes
Het letterlijk schitterende ven ‘De Flaes’ ligt verstopt op de Mispeleindse Heide. Als een fata morgana duikt het op, voorbij het donkere bos. De oevers van het ven zijn begroeid met wilde gagel. Dat werd in de middeleeuwen gebruikt om bier te kruiden. Op de begroeide eilandjes leeft een kolonie aalscholvers. In de zomer gonst het rond de plas van de libellen. In de winter kun je er zelf zweven: op je schaatsen over het bevroren meer.
Op 11-11-11 is uitkijktoren D’n Flaestoren geopend. 25 meter hoog, 3000 kilo zwaar en acht bomen uit het landgoed zelf die de basis vormen. Vanaf de top kijk je uit over het gesloten deel van natuurgebied De Flaes. Je ziet het Goorven en de bossen en heide rondom. Wie wil dat niet voor 1 euro?
Dikke kussens
Wat is het mooi hier, met die bollen pijpenstrootjes, die grillige dennen en die uitgestrekte hei. Ook de blauwe bosbes gedijt hier goed. Her en der heeft ze dikke ‘kussens’ gevormd. Voor je het weet heb je een tupperware vol. Dan moet je wel aan het eind van de zomer komen.
Waarheen de wind waait
Roken, koken, vuurtje stoken, koopwaar aanbieden, dieren verontrusten of met een spelend muziekapparaat rondlopen. Het mag allemaal natuurlijk niet hier in de Goorbosschen. Je wandelt er over rechte paden langs strakke percelen bosgrond, gescheiden door greppels en hoge dennen. Of dat mooi is? Ja! Verderop staan iele zilverberkjes met de voeten in een bad koperen blaadjes. Dichterbij kleeft mos aan knorrige basten – waarheen de wind meestal waait is niet moeilijk te raden.
Herberg ‘t Behôuwe Huys
Midden in Baarschot, aan een oude handelsweg, ligt herberg ’t Behôuwe Huys. Een herberg met een open haard. Zes dagen per week van tien tot tien wordt de koffie vers gezet (ook bij het tweede bakkie een dikke bonbon). Reken in het Huys niet op rockfestivals (wel gouwe ouwe), niet op hippe tieners (wel hangouderen) en verwacht geen kroegsfeer (het is een dageetcafé met terras en een huiskamer). Ook fijn: ‘Wij gooien het friethuis na veertien jaar weer open’, aldus de nieuwe uitbaters die inmiddels naast het pand twee jeu de boulesbanen hebben aangelegd. Op een rondje Baarschot vind je nog monumentale langgevelboerderijen, zoals die van de oude bierbrouwerij waarin nu Pannenkoekenhuis In de Brouwerij ze bruin bakt (Baarschotsestraat 46-48).
Mariagrot en circulaire kippenmest
‘Onze Mariagrot laat zien dat we een eigen hart hebben’, zeggen ze in Baarschot. De grot is een cadeau voor Maria omdat in Baarschot geen slachtoffers zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Typisch Baarschots is ook project Buitenkansjes, waarbij boeren een kijkje geven in hun duurzame bedrijf. Zo is er een boer die op zijn kippenmest lampen laat branden. En de vraag is: hoeveel kun je verlichten met 60 dertigtonners pluimveemest? Wie even aanschuift bij de boer – houten zitje staat al klaar – vindt vast het antwoord.
Langs de Reusel
Is de Reusel bij Baarschot nog een saai, star stroompje, vanaf knooppunt 63 slingert ze er als een jonge hond op los. De Reuseloevers liggen bezaaid met bezweken stammen, afgevallen takken, verloren wortels en stronken. Schiet er een ijsblauwe flits over de beek? IJsvogeltje! Die voelt zich hier helemaal happy. Net als de manshoge varens en de bosanemoontjes langs de glasheldere beek. Niet veel later lokt tussen de bomen Herberg De Bok met geurende tomatensoep. Boterham erbij en soppen maar!
Start: Herberg In den Bockenreyder.
Afstand: 12,5 km | cirkelwandeling
Navigatie: Routebeschrijving, valt samen met wandelnetwerk Hilver & Leije (gele pijlen/cijfers op groene ondergrond).
Horeca: Bij startplaats Dun (Herberg In den Bockenreyder); Baarschot/Diessen (Herberg ‘t Behôuwe Huys, Baarschotsestraat 10, (www.tbehouwehuys.nl) en Pannenkoekenhuis In de Brouwerij (Baarschotsestraat 46-48).
Kinderroutes: Vanaf In den Bockenreyder zijn er verschillende kinderroutes uitgezet. Ook de beschreven route (ingekort, zonder Baarschot 8,4 km) is leuk voor kinderen.
DE ROUTE IN HET KORT
Vanaf herberg In den Bockenreyder wandel je voornamelijk over onverharde paden door Landgoed De Utrecht naar het dorp Baarschot, een pleisterplaats met Mariagrot, herberg en pannenkoekenhuis. Vanaf Baarschot wandel je terug langs het fraaie riviertje De Reusel. Niet rechttoe rechtaan, maar slingerend langs haar meanders.
ROUTEBESCHRIJVING
A = Start: Met rug naar In den Bockenreyder: ga RD, verlaat het erf langs slagboom. Eind pad RD, langs weer een slagboom, bospad landgoed De Utrecht in (er staat een bordje).
10 m voor volgende slagboom LA overwoekerd bospaadje in. Op kruising van bospaden RD. Pad buigt naar links. Volg nu de pijlen (gele pijl op groene ondergrond) van het wandelnetwerk.
B = Bij kp1 RA ri kp2.
C = Bij kp2 LA ri kp66, een lang recht bospad in.
Eerste mogelijkheid (circa 500 m na kp2) LA van het netwerk af, breed bospad in.
Eerste kruising van bospaden RA, langs greppel. Einde bospad RA. Op kruising RD, je bent weer op het wandelnetwerk. Volg gele pijlen.
D = Bij kp63 RD ri kp62.
Routeverkorting
Liever de 4 km kortere (kinder)route? Sla dan 10 m vóór kp63 LA. Volg alsmaar de Reusel (stroomt rechts van je) en vervolg routebeschrijving bij F.
Langs kwekerij, onverhard wordt asfaltweg (Hertgang).
Volg pijlen. Bij kp62 ga RD ri kp45. Na 400 m negeer afslag LA en vervolg RD Baarschot/Diessen in.
Houd bij Herberg ‘t Behôuwe Huys links aan (kp43 ontbreekt), je passeert de Baarschotse Mariagrot en komt uit bij brug over de Reusel.
E = Ga bij kp46 via brug de Reusel over en volg kp44, kp45, kp65, kp65B naar kp63. Bij kp63 sla RA ri kp66 en na 10 m, dus aan overzijde iele stroompje: RA, van netwerk af. Volg jaagpaadje dicht langs de Reusel (je loopt links van riviertje).
F = Einde paadje langs Reusel (met rechts platte houten vlonderbrug): sla LA, zandpad op en na 50 m – waar pad flauw naar links buigt – RA. In die flauwe bocht naar links vind je rechts een smalle doorgang over een vaag greppeltje. Het komt uit op smal aarden paadje rechts van weiland. Paadje komt uit op asfaltweg met kp50 (links). Je bent weer op het netwerk.
G = Ga bij kp50 RD ri kp55 en op Y-splitsing rechts aanhouden, volg pijlen netwerk. Blijf dicht langs Reusel, houd die steeds rechts van je. Bij kp55 LA ri kp68.
Op kruising met routepaal kp68/kp55: sla RA en wandel terug naar het erf van In den Bockenreyder.
EINDE