Wandelroute Den Bosch – Drongelens Kanaal | Brabant

Deze wandelroute voert vanaf  ‘s Hertogenbosch langs het Drongelens Kanaal naar Kamp Vught, onder de bomen en langs het water. Een extra lusje voert om zandafgravingsplas De Ijzeren Man, waarna je terugkeert naar Den Bosch via de Vughtse Heide en de Dommel, die je oversteekt met een trekpontje.

Fotografie: Margriet Spangenberg

INFORMATIE WANDELROUTE DEN BOSCH – DRONGELENS KANAAL

  • Lengte: 14,6/20,6 km
  • Start/eindpunt: Station ‘s-Hertogenbosch.
  • Markering: Wandelnetwerk Het Groene Woud: groene bordjes met gele opdruk.
  • Horeca: ‘s-Hertogenbosch Paleiskwartier: o.a. Bossche Stadsbrouwerij Jongens van de Wit, Hofvijver 4. Vught: Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600; ’t Strandhuys, Boslaan 49 (bij De IJzeren Man) ; Brasserie 155, Loonsebaan 155.
  • P: P+R bij station ‘s Hertogenbosch, zijde Magistratenlaan, dagtarief ma.-vr. ca € 15,50, za-zo ca € 7,50. Meer mogelijkheden op parkeren-denbosch.nl/transferium.
  • Tip: Langs de route ligt Nationaal Monument Kamp Vught, gevangenis én museum.

Scroll naar beneden voor de routebeschrijving en de gps-track van wandelroute Den Bosch – Drongelens Kanaal.

[1] Paleiskwartier: staal, glas en beton
De start van de route voert door een cool decor van glanzend staal, glas en beton. Daaruit is het hypermoderne Paleiskwartier opgetrokken. Een strak steegje voert tussen de futuristisch gevormde flats door. Vanuit een waterbassin  – tevens zonneboiler – kabbelt het water richting boulevard met terrassen en stadsbrouwerij De Jongens van de Wit.

[2] Vierenhalf miljard liter water
Een fietstunneltje door en de stad vervaagt. De horizon wordt langzaam groen. Van bomen, van weilanden en van het Drongelens Kanaal. Het kanaal is opgewaardeerd tot een natuurlint van tien kilometer lang en honderd meter breed. De dijk erlangs vormt de scheiding tussen het kanaal en het Bossche Broek, een waterbergingsgebied van 1050 voetbalvelden groot. Het vangt extreem hoogwater op als de rivieren de Dieze, de Dommel en de Aa het niet meer aankunnen. Als dat gebeurt – de berekening is eens in de 150 jaar – kan het bekken 4,5 miljoen kubieke meter water bergen. Dat zijn 4,5 miljard literflessen water.

[3] Nationaal Monument Kamp Vught
Nationaal Monument Kamp Vught (nmkampvught.nl) is een voormalig concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. In Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals het heette, waren de omstandigheden miserabel. De Joodse gevangenen werden uitgehongerd en afgebeuld. Van de 31.000 gevangenen zijn er ruim 15.000 gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor, onder wie 1269 kinderen.

[4] Vermomd als vennen
Op de Vughtse Heide liggen de lunetten, de laatste resten van de aarden verdedigingswerken rond Den Bosch. Ze zijn gebouwd in de vorm van een halve maan en worden omringd door een gracht. Langs het pad liggen drie lunetten, vermomd als gitzwarte bosvennen. Een bordje langs de oever meldt ‘Fusilladeplaats’. Bij Lunet II zijn in 1944, vlak voor de ontruiming van Kamp Vught, nog honderden gevangenen om het leven gebracht.

[5] IJzeren Man
In de zomer is dit ondiepe bosmeer een hotspot voor wie verkoeling zoekt. Het is geen natuurlijk meer, maar uitgebaggerd door stoombaggermolen de IJzeren Man. Het zand is gebruikt voor de aanleg van een brug en de verbouwingen in de stad.

[6] Verboden kringen
Je passeert metalen paaltjes met het raadselachtige opschrift ‘Verboden Kring’ en een afstand van 300, 600 of 1000 m tot een bastion. Deze ‘verboden kringen’ zijn bij wet bepaalde gebieden die rond vesting ’s-Hertogenbosch open moesten blijven als vrij schootsveld, zodat de stad goed verdedigd kon worden. Deze Kringenwet (1814) kon je verplichten je boerderij, huis, stal, schuur, tuin of boomgaard af te breken als die op minder dan bijvoorbeeld 600 roeden (6 kilometer) van de vesting lag. In 1963 is de Kringenwet afgeschaft.

[7] De enige echte Bossche Bol
Een Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een gebakje van soezenbeslag, gedoopt in gesmolten pure chocolade en daarna gevuld met slagroom. Er is ook een versie met dubbele doorsnede, de ‘reuzenbol’. Bossche bollen lijken op moorkoppen, maar ze zijn kleiner en meestal niet geglazuurd. Moorkoppen hebben een toef slagroom bovenop, de Bossche bollen niet.

! Klik pijltje naar links in de titelbalk om terug te keren naar de website.