Wandelroute Leeuwarden stad en land | Friesland

Leeuwarden, Culturele Hoofdstad 2018, heeft veel moois in huis. Het Fries Museum, Mata Hari, de Oldehovetoren, het Keramiekmuseum, gevangenis Blokhuispoort, fraaie fonteinen.. En dan is er ook nog dat groen rondom. Deze route verbindt het fraaie stadshart met de natuur ten noorden van de stad.

Scroll naar beneden voor de routebeschrijving en de gps-track van wandelroute Leeuwarden stad en land.

De route start en eindigt bij station Leeuwarden. Via het mooie historische hart van de stad voert de route noordwaarts door het buitengebied van Leeuwarden, ondermeer over een onverhard kerkenpaadje door het gras. Via het Leeuwarderbos bereik je de Dokkumer Ee. Het fraaie jaagpad erlangs voert je terug naar de stad, waarna de route langs enkele highlights en terrassen terugkeert naar het station.

Start: Station Leeuwarden, Stationsplein 1, 8911 AC Leeuwarden.
Afstand: 14 km.
Lijn/cirkel: Rondwandeling.
Navigatie: Routebeschrijving, grotendeels op basis van het wandelnetwerk Fryslân (witte pijlen op roodblauwe ondergrond).
Horeca: In Leeuwarden centrum, o.a. aan het sjieke Hofplein, plus Hotel/Grand-café Post-Plaza (Tweebaksmarkt 27) en Eetlokaal Proefverlof (Blokhuisplein 40).
OV: De route start bij station Leeuwarden.
P: Achter station: Q-park P&R Wijnhorsterstraat (betaald).
Meer routes: Deze wandelroute vind je ook terug in de ANWB wandelgids | 52 wandelroutes in Nederland.

ONDERWEG LANGS WANDELROUTE LEEUWARDEN STAD EN LAND

Elfstedenfontein | ‘Love’, de mistfontein, is ontworpen door de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. Een zeven meter hoog mannen- en vrouwenhoofd kijken elkaar dromerig aan. De beelden zijn in een wolk van nevel gehuld. Het is één van de elf fonteinen die in de Elfsteden verrezen in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad.

Het Fries Museum | In Het Fries Museum ontdek je alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. Sinds 2013 is het museum gehuisvest in een nieuw gebouw, wat gerealiseerd kon worden door een nalatenschap van 18 miljoen euro door de Friese architect Abe Bonnema. Het ontwerp is van architect Hubert-Jan Henket.

De Waag | van Leeuwarden was vooral in gebruik voor het wegen van boter, daarnaast ook kaas en andere producten. Tussen 1830 en 1860 werd jaarlijks gemiddeld 1.656.922 kg boter gewogen. De Waag is tot 1880 in gebruik geweest.

Foto: Margriet Spangenberg

Hofplein/Us Heit | Op het Hofplein staat een Wilhelminaboom, geflankeerd door het oude Raadhuis. Even verderop passeer je het standbeeld van Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg, een van de vroegere stadhouders van Friesland. Hij werd door de Friezen Us Heit (Onze Vader) genoemd.

Mata Hari | In 1876 werd in de Grote Kerkstraat 28 Margaretha Geertruida Zelle. ‘Griet’ trouwde, scheidde, en vertrok naar Parijs waar ze carrière maakte als exotisch danseres onder de naam Mata Hari. In de Eerste Wereldoorlog werd ze voltijds courtisane en kon ze het als neutrale Nederlandse aanleggen met militairen van alle partijen. Ze werd door de Duitsers benaderd om te spioneren en accepteerde een som geld. Later zou ze volhouden dat het haar alleen om het geld te doen was geweest, dat ze eigenlijk dubbelspion voor de Fransen wilde worden. Bewijs dat ze daadwerkelijk staatsgeheimen heeft doorgespeeld is er nauwelijks. Toch kostte dit verhaal haar de kop. In 1917 werd ze gefusilleerd wegens hoogverraad.

Oldehovetoren | De scheve Oldehovetoren is hét symbool van Leeuwarden. In 1529 startte de bouw van deze noott afgemaakte toren.  Hij is 39 meter hoog en hangt 1,99 meter uit het lood. Maar de Leeuwarders zijn er trots op, getuige het lokale gezegde: ‘A’k de Oldehove niet siën ken, dan foël ik my onwennich’.

Prinsentuin | De Prinsentuin was vroeger het eindpunt van de Elfstedentocht, voordat de Bonkervaart dat werd. De tuin dateert van 1648 en werd vooral bekend toen Simon Vestdijk 300 jaar later een boek schreef, De Koperen Tuin, dat zich afspeelde rond die tuin.

Us Mêm | De bronzen koe van Gerhardus Adema is een van de iconen van Leeuwarden. Ze staat sinds 1954 symbool voor de welvaart die het vee Friesland heeft gebracht en brengt. Us Mêm, Onze Moeder. Met een knipoog naar Us Heit, op het Hofplein.

Jelsumerbinnenpad | Het Jelsumerbinnenpad is een beelschoon 20 centimeter breed boerenpad dwars de weilanden. Het voert helemaal totaan Jelsum.

Foto: Margriet Spangenberg

Dokkumer Ee | De Dokkumer Ee, onderdeel van de Elfstedentocht tussen Dokkum en Bartlehiem, mondt uit in de stadsgracht van Leeuwarden. De oude trekvaart was vroeger een belangrijke scheepvaartverbinding, maar tegenwoordig wordt hij vooral gebruikt door de pleziervaart op weg van Leeuwarden naar de Waddenzee of vice versa.

Leeuwarder Bos | Het Leeuwarder Bos is aangeplant om de overgang tussen stad en land te ‘verzachten’. En er is steeds meer wild te zien in het bos of aan de overkant in de weilanden.

Foto: Margriet Spangenberg

Post Plaza | Post Plaza is een sfeervol hotel dat via een glazen loopbrug verbonden is met Grand Café Leeuwarden. Het is ondergebracht in het voormalige (tot 1992) postkantoor.

Blokhuispoort | Blokhuispoort, een gebouw met de looks van een kasteel, deed z’n langste tijd dienst als gevangenis. Aage M zat er gevangen en ook Holleeder. Nu is het Alibihostel erin gevestigd, waar je kunt slapen in de oude maar fraai opgeknapte cellen. Elke zaterdag zijn er (gratis) rondleidingen door voormalige cipiers. Op het gevangenisterrein vind je Eetlokaal Proefverlof met een fijn einde-dag-terras aan het water.

Om weer terug te keren naar de site klik pijltje naar links.

De nummers in de gps-track geven het aantal kilometers aan. Ze verwijzen niet naar de routebeschrijving.