Wandelroute Meijendel | Nationaal Park Hollandse Duinen | Zuid-Holland

Lezers van Trouw | De Tijdgeest klikken hier voor wandelroute Meijendel.

Meijendel is een prachtig duingebied en onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen, een 47 kilometer lange kuststrook die zich uitstrekt van Hoek van Holland tot Hillegom. Meijendel wordt beheerd door Dunea, dat er rivierwater zuivert voor 1,3 miljoen gebruikers. Onderdeel van Meijendel is De Kijfhoek, een ruig graasgebied waar enkele genummerde paaltjes het enige houvast vormen voor wandelaars. Spannend!

Deze wandeling is ook gepubliceerd in de ANWB wandelgids | 52 wandelroutes in Nederland, 2022.

INFORMATIE WANDELROUTE MEIJENDEL

  • Lengte: 13,5 km (6,2 + 7,3 km)
  • Start: Bezoekerscentrum De Tapuit, Meijendelseweg 40, Wassenaar.
  • Markering: Veel verschillende markeringen. Volg de routebeschrijving.
  • OV: Het eenvoudigst is met de (OV-)fiets vanaf Den Haag Centraal Station, 8 km fietsen.
  • Horeca: Bij de start: Pannenkoekenboerderij Meyendel, Meijendelseweg 36, Wassenaar.
  • Honden: Niet toegestaan.
  • Kindertip: Bij bezoekerscentrum De Tapuit start een kinderroute door onder andere de Duincampus. Ook de beschreven wandeling is leuk voor kinderen, maar kies dan wel een van de korte lussen.
  • Toegangskaartje: Voor de noordelijke lus door begrazingsgebied De Kijfhoek heb je een dagkaart (€ 2) nodig, te koop bij De Tapuit of te downloaden via dunea.nl/dagkaarten. Het aantal dagkaarten is beperkt.
  • Tip: Ook op de site van Dunea kun je de kaart van gebied Kijfhoek downloaden met daarop de genummerde paaltjes.

Scroll naar beneden voor de routebeschrijving en gps-track van wandelroute Meijendel.

[1] De Tapuit?
Hier langs de kust leeft een stoer vogeltje. Hij overwintert in Afrika en Azië, maar in het voorjaar vliegt-ie onze kant op om in het zand van de Hollandse Duinen zijn nest te bouwen. Het bezoekerscentrum is naar deze wereldreiziger genoemd. Binnen kun je achter de leestafel aanschuiven op een krukje met schapenvacht van ‘eigen bodem’. De boerderij is oud, uit 1833, toen er nog boeren in de duinen werkten. Nu is de boerderij het onderkomen van de boswachters van Dunea, het drinkwaterbedrijf dat het gebied in beheer heeft.

[2] Bloeiend prikkeldraad
Dat een duingebied zó groen kan zijn. Bramen, eiken, kardinaalsmuts, varens, wilgen en meidoornstruiken, véél meidoorns in Meijendel. Daar is het gebied dan ook naar genoemd, ‘dal van de meidoorns’. Voordat er rode bessen aan de struik zitten, bloeit de meidoorn, spierwit en met een doordringende geur. Dat is in maart-april.

[3] Ssst! Watervogels …
Stiekem watervogels kijken. Krakeend, tafeleend, meerkoet, doodaars of geoorde fuut. En misschien scheert er wel een buizerd over. Hoe je die herkent? Die miauwt …

[4] Waar kijken we naar?!
Vanaf dit hoge punt heb je mooi uitzicht over de duinen en infiltratieplassen van Meijendel. Hier wordt drinkwater gemaakt voor 1,3 miljoen Zuid-Hollanders. Duinwaterbedrijf Dunea leidt voorgezuiverd rivierwater via grote buizen de duinen in. Het water zakt door het zand, dat werkt als een filter. Als het water na twee maanden weer wordt opgepompt, is het helder en zuiver.

Drinkwaterweetje  
Tussen de Afgedamde Maas (waar het rivierwater wordt afgetapt) en de duinen ligt zo’n 4000 kilometer aan pijpleiding. Een Nederlander gebruikt per dag gemiddeld 13 emmers water (127,5 liter). Een Amerikaan vijf keer zoveel. Een Afrikaan ongeveer een twaalfde; veel te weinig, maar er ís in Afrika weinig schoon water beschikbaar. Daarom helpt Dunea, samen met Simavi, de Afrikanen aan meer kennis over waterzuivering.

[5] De Kijfhoek, prachtig en pittig
Kijfhoek is een eldorado voor rustzoekers. De wandelpaden zijn gemarkeerd met groene paaltjes, waarvan er 25 zijn genummerd. Het gebied wordt begraasd door gallowayrunderen en konikpaarden. Dit wandelrondje slingert via paadjes met mul zand over duintoppen en door verlaten valleien met vennen en bossen waarin herten leven. Het is prachtig én pittig.

[6] Eitje koken in het zand
Even genieten van het mooie uitzicht hier. Je ziet het reuzenrad van Scheveningen en de skyline van Den Haag. Maar het mooiste is die zee aan duinen. Sommige zuidhellingen vangen zoveel zon dat het er 50 graden kan worden. Stop je een ei in de bodem, dan is die binnen 20 minuten gekookt.

[7] Gammele pootjes
Je hoeft de uitkijktop niet op om te zien dat de struiken van de duindoorn het goed doen in Meijendel. In de herfst heeft de duindoorn oranje bessen. Die zitten vol vitamine C, in één besje net zoveel als in paar sinaasappels! Ze smaken bitter, maar kramsvogels en koperwieken zijn er gek op. Soms gisten de bessen aan de struiken en worden de vitaminebommetjes alcoholbommetjes. Als je een vogel gammel op z’n pootjes ziet staan, weet je waarom.

Let op: keer terug naar de site via pijltje naar links in de werkbalk.