Wandelroute Rosandepad | Klompenpad Gelderland

Door de bossen van Landgoed Groot Warnsborn wandel je naar station Oosterbeek. Daarvandaan leidt Klompenpad Rosandepad je over Landgoed Hartenstein en door de uiterwaarden van de Nederrijn, met onder het drassige gras de resten van wat ooit kasteel Rosande was. Over het fraaie, glooiende landgoed Mariëndaal wandel je weer terug.

INFORMATIE WANDELROUTE ROSANDEPAD

  • Lengte: 13 of 19,5 km
  • Start/eindpunt: Hotel-Restaurant Groot Warnsborn, Bakenbergseweg 277, 6816 VP Arnhem. Voor verkorte route via Rosandepad (13 km): start bij station Oosterbeek.
  • Markering: Routebeschrijving, eerst gele, dan blauwe paaltjes. Op het Rosandepad (Klompenpad) donkerrode klompjes met zwarte pijlen.
  • P: Hotel Groot Warnsborn. Of station Oosterbeek (start de routebeschrijving bij D).
  • OV: Station Oosterbeek: start de routebeschrijving bij D.
  • Horeca: Oosterbeek, bij start: Hotel-Restaurant Groot Warnsborn; in centrum; Airborne Museum Harstenstein, Utrechtseweg 232; Tuin de Lage Oorsprong Van Borsselenweg 36; camping Oosterbeeks Rijnoever, Polderweg 1.

Scroll naar beneden voor de routebeschrijving en GPS-track van wandelroute Rosandepad.

[1] ‘Is ‘t hier niet prachtig…’
Dat schreef Anne Frank aan haar oma, toen zij met haar vader in 1941 in Hotel Groot Warnsborn logeerde. Het is een parkbos met romantisch waterpartijen, weilanden en grote solitaire bomen. Rondom het hotel groeien stinzenplanten zoals maagdenpalm, lievevrouwenbedstro en lelietje-van-dalen.

[2] Littekens
Onder de bomen liggen 1754 graven, de meeste van gesneuvelde soldaten tijdens de Slag om Arnhem, onderdeel van operatie Market Garden. Het verzet van de Duitsers kwam ‘onverwacht’. Het radiocontact tussen de geallieerden haperde en de hoeveelheid munitie was ontoereikend. Zelfs de oude bomen hebben littekens van schotwonden.

[3] Hotel Hartenstein
De ‘eerste echte Airborne-pub’, een museumwinkel vol Airborne-souvenirs, een Airborne-wandelroute, hengelsportclub Airborne. De oorlog is in Oosterbeek nog steeds dichtbij. Hotel Hartenstein (nu Airborne Museum) was het geallieerde hoofdkwartier van Market Garden, de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

[4] Hemelse Berg
In de bossen op de Hemelse Berg is zwaar gevochten om Hotel Hartenstein als geallieerd steunpunt te behouden. Het doel van Market Garden was een snelle verovering van de Rijnbrug in Arnhem, om zo de opmars vanuit het zuiden te versnellen. Dat mislukte. Na zeven dagen moesten de geallieerden zich terugtrekken in een hoefijzervorming gebied (de perimeter) rond het hoofdkwartier. Er kwamen 1700 militairen om. Arnhem bleek een brug te ver.

[5] Zijn de bessen rijp?
Villa Oorsprong heeft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd, maar in de gerestaureerde tuin De Lage Oorsprong doen de fruitbomen, groenten en bloemen het goed (ca € 5,50 entree). Misschien zijn de bessen rijp? Je mag ze zelf plukken. In de oranjerie wordt taart en koffie geserveerd. De verdwenen villa werd bewoond door suikerraffinadeur Jan Backer, die in 1811 de eerste Nederlandse suikerfabriek bouwde.

[6] Kerk met verhaal
De Oude Kerk was bij de Slag om Arnhem een strategische plek. Van hieruit konden de Britten zich nog terugtrekken over de Rijn, mocht dat nodig zijn. In de pastorie verzorgde mevrouw Ter Horst de gewonden. De Engel van Oosterbeek werd ze genoemd. Nog steeds is de kerk een pelgrimsoord voor veteranen en nabestaanden.

[7] Rosandepolder
Waar de rivier het land overstroomt ligt een laag vette, vruchtbare klei. Dat levert mals gras op – zelfs voor kamelen! – en goede grondstof voor het bakken van stenen.

[8] Kasteel onder het gras
De uiterwaard draagt de naam van het 14e-eeuwse kasteel Rosande. Het brandde in 1515 af. Het herbouwde exemplaar werd in 1538 verwoest. Na opbouw werd versie 3.0 eind 18e eeuw afgebroken. Wat rest zijn de contouren van de gracht.

[9] Hoort erbij
Op deze zuidhelling aan de rand van de Veluwezoom ligt Wijngoed Mariëndaal. Je wandelt er langs kraakheldere beken, eeuwenoude beuken en fraaie vergezichten, dus een beetje klimmen en dalen hoort er bij …

[10] Om te zoenen
Deze beukentunnel, of berceau, wordt ‘De groene bedstee’ genoemd. Hij is 650 meter lang en op vier meter hoogte zijn de beuken met staaldraad naar elkaar toe getrokken. Zo konden de dames, wandelend in de schaduw, toch een blanke huid houden, het teken van rijkdom. In het midden van de berceau is een linde met zoenbankje.

! Klik pijltje naar links in de titelbalk om terug te keren naar de website.