Wandelroute Sellingen – Onstwedde langs Ruiten Aa Westerwolde Groningen

Deze fraaie wandeling voert door het beekdal van de Ruiten Aa naar Smeerling. Typisch Westerwolds zijn ruimte en weidsheid. Toch is juist het intieme landschap langs de Ruiten Aa maakt deze route zo mooi. Combineer deze route met wandeling Onstwedde – Bourtange en je hebt een fraaie tweedaagse. Handige (budget)accommodatie is Hotel De Waalehof in Onstwedde.

Informatie wandelroute Sellingen – Onstwedde

  • Afstand: 18 km | lijnwandeling (A > B).
  • Startpunt: Centrum Sellingen, parkeerplaats Coop, Westerkamp 45.
  • Eindpunt: Gasterij Natuurlijk Smeerling, Smeerling 15, 9591 TX Onstwedde, gasterij-natuurlijk-smeerling.nl.
  • Markering: Wandelnetwerk Groningen (witte pijlen op rood-blauwe ondergrond), Westerwoldepad (geel-blauw) en Noaberpad (wit-rood).
  • P: Coop Sellingen (gratis), Westerkamp 45. Of bij Toeristisch Overstap Punt (TOP) Sellingen (met Informatiecentrum De Noordmee), Dennenweg 1A, Sellingen.
  • OV: Bushalte Westerkamp langs de N976 in Sellingen. Tussen Smeerling en Sellingen rijden bussen 14 en 72. Tussen Sellingen en Bourtange rijdt bus 72 (tot 9 en vanaf 15.30 u). Bus 14 stopt bij halte Smeerling op 250 m van eindpunt Gasterij Natuurlijk Smeerling.
  • Horeca: Sellingen: Gon’s Theetoentje, Westerkamp 2. Jipsinghuizen: Hotel De Waalehof, Weenderstraat 4. Onstwedde: Gasterij Natuurlijk Smeerling, Smeerling 15.
  • ! De onverharde paden kunnen modderig zijn.

Scroll naar beneden voor de routebeschrijving en de gps-track van wandelroute Sellingen – Onstwedde.

ONDERWEG LANGS WANDELROUTE SELLINGEN – ONSTWEDDE | WESTERWOLDE

Sellingen en de ortolaan | Sellingen is een van de kerndorpen van Westerwolde. In deze Groningse streek wordt duurzaam geboerd en geproduceerd en dat heeft een gevarieerd assortiment kwaliteitsproducten opgeleverd. Van spek en kaas tot wijn, vilt en zelfs muziek. Ooit een Ortolaantje geproefd? De rogge voor deze jenever wordt op een ecologisch beheerde Westerwoldse akker verbouwd. De drank is vernoemd naar de ortolaan, een kleurig, in Nederland zeer zeldzaam vogeltje. Met de opbrengst van de likeur wilde men het vogeltje redden van uitsterven.

De kroon op het werk | In het Theater van de Natuur heb je 360 graden uitzicht over de omgeving. De Ruiten Aa kronkelt er als een lint doorheen. Herstelwerk aan het beekdal heeft de natuur veel goeds gedaan. De bijzondere rietorchis is weer terug, net als de bever die vanuit Duitsland hierheen is gezwommen. In de Sellingerbossen leven paapjes en roodborsttapuiten.

Grapje van de bever| Ook de bever heeft Westerwolde ontdekt. In 2012 gaf hij met z’n brede platte staart zo’n harde klap op het water dat iedereen wakker schrok. De bever, hier?! Wat later werd er een beverschedel gevonden. Zou het dan toch …? In 2014 liet een bever zulke duidelijke vraatsporen na, dat niemand meer aan zijn aanwezigheid twijfelde. Sinds 2021 heeft de bever gezelschap van twee overgeplaatste soortgenoten – handige hulp bij het verruigen en vernatten van het beekdal. Ed en Willem knagen wel door.

Wauw! | Een vaag maaispoor voert dwars door een uitgestrekte vlakte van water en gras. Een rijtje boompjes of een paal als navigatiepunt, meer niet. Breedwisch heet dit begrazingsgebied en dat heuveltje in de verte, voorbij het bomenscherm, is een oud stuifduintje uit de tijd dat de grote rivier de Eems hier nog stroomde. Breedwisch wordt begraasd door schapen en koeien. Bofkonten!

‘Wor ik van hol is Westerwol’ | Steeds meer Westerwoldse boeren werken mee aan de terugkeer van het boerenland van vroeger. Dat wil zeggen kleinschalig, met struiken als land-, schut- of schuilplaats voor dieren. Op open plekken tussen oude gewassen als boekweit en rogge kan de bodem op adem komen. Er duiken weer akkervogels op, de patrijs en de zeer zeldzame veldleeuwerik. Maar niet de ortolaan, voor haar kwam de ‘groene revolutie’ te laat. Een ode aan het vogeltje is het Ortolaantje, een jenever van ecologisch geteelde rogge, te koop in winkels met Westerwoldse producten. Tip: er is een mooi lied over duurzaam Westerwolde. Google maar op ‘Klaas Spekken, De laifde van mien leven’.

Liefstinghsbroek straks weer fit | Het Liefstinghsbroek is een vochtig loofbos, dat helaas door verzuring en verdroging niet zo fit is. Vandaar dat je er alleen lángs mag en niet dóór. Zo mis je helaas de heide en de schrale graslanden, een ven met zonnedauw, pilvaren en fonteinkruid, houtwallen, esgronden, de ringslang en blauwgrasland. Voor Natuurmonumenten is een gezond bos een toekomstdroom, dus werken ze hard aan het herstel van het gebied.

! Klik op pijltje naar links in de titelbalk om terug te keren naar de website.

En zo ziet de wandelroute door Westerwolde er in de winter uit…