Weissensee schaatsen en sneeuwschoenwandelen | Karinthië | Oostenrijk

Zwieren of kilometers maken op natuurijs tussen de bergen

Twee weken per jaar, in januari, is de Weissensee een winterse hotspot voor schaatsers van de alternatieve Elfstedentocht. Hotels verwelkomen ons Holländer met rood-wit-blauwe vlaggen, stamppot, voetbalveldjes op hun gazons en busjes die pendelen tussen warme bedden, sauna’s en ijzige opstapplaatsen. We gingen met opzet een week eerder dan de monstertocht zou plaatsvinden. Dat leverde een bijna uitgestorven ijsbaan op, onbedorven tiefschnee-paadjes door het bos – sneeuwschoenwandelen! – en diepblauwe strooilichtloze nachten onder de sterren. Slapen deden we bij de boer, op een berg vol verse glinstersneeuw.

Slapen bij de boer en boerin vlakbij de Weissensee | Een plek vinden om te slapen langs de Weissensee is niet moeilijk. In Techendorf, het dorp waar je de Weissensee met je schaatsen op stapt, plus aangrenzende (lint)dorpen (Gratschau, Neusach) is voldoende accommodatie. Wij boekten last minute Erlebnishof Tschabitscher, een boerderij in bedrijf, eenzaam gelegen op een berg(je) verbonden met de bewoonde wereld via een bergweg. Tussen hoge dennen door heb je fraai uitzicht op het dal met het plaatsje Hermagor. Tschabitscher ligt op ongeveer een half uur rijden vanaf station Greifenburg. ‘s Zomers is het een pleisterplaats voor hongerige wandelaars maar in de winter wordenspontane Ruhetagen (geen avondeten mogelijk) ingelast als de boerderij te veel werk vraagt. Maar ontbijt is er altijd, de kamers zijn comfortabel, de boer zingt opera’s terwijl hij de paarden borstelt en de boerin is en lijkt op een engel. Over een fraai paadje dwars door het bos (sneeuwschoen)wandelen we in 40 minuten naar Techendorf. Alternatief: de bergweg te voet afdalen (30 minuten afdalen) en dan met de lijnbus of Naturbus naar Techendorf. Of eerder uitstappen (Praditz) en dan langs de noordzijde van het meer over de Seeboulevard naar de opstapplek langs het ijs wandelen, leuk!

Schaatsen op de Weissensee | De Weissensee is een plaatje. Het bergmeer heeft witte kalkoevers die ‘s zomers lijken op tropische stranden en ligt op 930 m hoogte. Het is 12 km lang en bestaat uit een klein meer (west) en een veel groter meer (oost). Is de winter ouderwets koud, dan bevriezen beide meren en wordt op het grote meer de Alternatieve Elfstedentocht gereden. Dagelijks blogt de ijsmeester de ijscondities op de site Natureislauf. Van sneeuw wordt de ijsmeester nerveus: het is zwaar en drukt het ijs kapot en door de isolerende werking warmt het ijs op waardoor de geprepareerde ijsbaan in een waterbaan kan veranderen. In de winter draait er veel om de Alternatieve Elfstedentocht. Met man en macht wordt gewerkt om de Elfsteden-ijsbaan op tijd in orde te hebben. In de week voorafgaand aan die toer, als wij er zijn, is het nog niet zo ver. We schaatsen heen en weertjes op een 2 kilometer lange geprepareerde ijsbaan op het kleine meer. In de loop van de week ontstaan er grote scheuren, maar toch: het is (gratis en) héérlijk! Niets massaals nu, ongelooflijk hoe gemoedelijk en simpel het is om onze schaatshonger te stillen. Vanuit een klein hokje langs het ijs worden schaatsen verhuurd en schaatsen geslepen. Er staan banken op het ijs, je kunt glühwein en orangenpunch drinken. En dan dat uitzicht.. dit houden we wel een paar dagen vol.

Wandelen en sneeuwschoenwandelen in de omgeving van de Weissensee | Wie het schaatsen afwisselt of liever inruilt voor wandelen of sneeuwschoenwandelen is ook op z’n plek langs de Weissensee. In de heuvels en bergen rondom het meer ligt een netwerk van fraaie paadjes waarover wandel- en sneeuwschoenwandelroutes alle kanten op zijn uitgezet. Naar topjes, bovenlangs het meer, rondom het meer – gele bordjes met daarop routenaam, afstand en zwaarte vind je overal. Een overzichtkaart van de routes kun je ophalen bij het informatiebureau in Techendorf. Erlebnishof Tschabitscher ligt als een spin in het web van verschillende wandelroutes, oa naar de Weisse Mauer, een wand van witte (als besneeuwd) bergtoppen, iconisch decor voor elke schaatser/wandelaar op de Weissensee. Van Tsabitscher naar de Weissensee wandelden we over een smal, geprepareerd paadje door het bos, kwamen reeën tegen, hoorden het sneeuw kraken en keken van hoog neer op de Weissensee. Parallel aan dit pad loopt een hoogtepad met aftakkingen naar topjes. Het (sneeuw)schoenwandelen is echt een aanrader, het gebied leent zich er goed voor.

Wandeling rondom de Weissensee | De Weissensee is zowel in de winter als in de zomer een populaire vakantiebestemming. Eentje met allure.. de witte kalkoevers geven het meer een tropisch tintje en de ‘boulevard’ (wandelpad_ rondom wandelen is een haast een moetje als je de Weissensee serieus neemt. Aan de noordkant van het meer, waar de hotels aan liggen, is het wandelpad zelfs verlicht, romantisch! Het wandelpad kruist langlaufloipes, hier en daar staat een knus hutje en erlangs zijn informatieborden geplaatst over de flora en fauna in en rond het meer. Langs deze ‘Seenboulevard’ zoals het pad met bordjes wordt aangeduid zijn de opstapplaatsen naar de schaatsbaan aangelegd.

Wat er nog meer te doen is bij de Weissensee? | In de heuvels rondom de Weissensee zijn langlaufloipes uitgezet. Het is vanaf hoog een mooi gezicht, dat uitgestrekte meer met schaatsende poppetjes, handen op de rug, en de witbesneeuwde torenhoge dennen waar langlaufers tussen verdwijnen en verschijnen, soepel glijdend over de loipes. Verhuur van materialen (langlauflatten, ski’s, rodelslees en sneeuwschoenen bij de skilift. Die gaat de de 1300 meter hoge Naggler Alm op, waar je rodelend, skiënd (blauwe piste, 6 km) of (sneeuwschoen)wandelend (1 uur) vanaf daalt. Sneeuwschoenwandelaars kunnen op de top ook een route door de tiefschnee wandelen, eentje met fraaie uitzichten over de bergen en de Weissensee.

Ook naar de Weissensee? | Al met al was het een reis zonder veel voorbereiding. We boekten de nachttrein naar Greifenburg, het dichtstbijzijnde station (8 km) aan de Weissensee en de dagtrein weer terug. Via booking.com vonden we Erlebnishof Tschabitscher, op ca 30 min (sneeuwschoen)wandelen van Techendorf, pleisterplaats langs de Weissensee, samen met buurdorpen Gatschach en Neusach. In Techendorf vind je de opstapplekken het ijs op. Handig is de app Natureislauf met oa een overzicht van de schaatsbaan plus de dagelijkse ijscondities. Schaatsen huren en/of slijpen kan oa bij de opstapplek aan de zuidzijde van het meer (€ 10 voor 2 uur/ € 17 hele dag). Bij Intersport in Techendorf (centrum en bij skilift) kun je langlauf-, ski-, rodel- en sneeuwschoenmaterialen huren. Sneeuwschoenen € 14,- per dag). Vanaf station Greifenburg kun je je laten ophalen met de shuttlebus, vooraf reserveren, online of via 0800 500 1905. Verschillende maatschappijen, oa Mobil Büro verbinden de dorpen langs de Weissensee. En nu… gaan!

Nog wat plaatjes tot slot.. | Van de Weissensee, het dichtgevroren kleine meer en het open grote meer plus de treinreis terug door een sprookjesachtig besneeuwd berglandschap.