Ravelroute | Fietsen langs rivieren in Wallonië

Nederland heeft knooppunten, de Walen hebben RAVeL: een fietsnetwerk van ‘trage wegen’ zoals autoluwe fietspaden en autovrije jaagpaden langs rivieren en kanalen. Het zijn wegen waarlangs ook de Waalse industrie is gevestigd.

Tekst en fotografie: Nanda Raaphorst

Ravel-24
Ommetjes

Het RAVeL-netwerk bestaat uit een horizontale tak (RV1) en vier dwarstakken (RV2 t/m RV5). RV1 loopt van Armentières tot Visé dwars door Wallonië en is 290 km lang. Langs de route liggen kastelen, mijnsites, musea en natuurgebieden. Ommetjes van een paar kilometer brengen je bij mooie steden zoals Mons, Tournai, Namur en Luik. RAVeL-1 loopt van Armentières in het westen naar Visé in het oosten. Het RAVel-netwerk zal in de toekomst zo’n 2000 km beslaan.

Staalblauw en kolossaal

Romantisch meanderende beekjes,  lieflijke valleitjes of panoramische vergezichten biedt de route niet. De kleur van RAVel-1 is staalblauw, het formaat kolossaal, de materie: water, steen, staal, kolen, kalk, zand, cement. Je fietst langs fabrieken, sluizen en roestige spoorbruggen.  Op z’n lelijkst is de route ook meteen op haar mooist: in Seraing. Een multiculti stad waar de zwartgeblakerde pijpen van industriemonster Cockerill letterlijk de huizen omarmen. Of beter: in hun wurggreep houden. Rond het grote stadsplein vind je dichtgetimmerde huizen, hoeken en gaten zijn gevuld met zwerfvuil. Achter de balie van een snackbar een aardige Turk die niet kan kiezen. Wij ook niet. Pitabroodje of gewoon broodje? In ieder geval kaas en tomaat erop graag.

Informatie RAVeL-1

Route De RAVeL-1 fietsroute loopt dwars door Wallonië, tussen de steden Tournai (drie uur treinen vanaf Roosendaal) en Visé en volgt o.a. de rivieren de Schelde, de Samber en de Maas. Zwaarte Zwaar is de route nergens, je fietst over vlakke, grotendeels autovrije jaagpaden en oude spoorwegen. Navigatie De route is bewegwijzerd (hier en daar een beetje rommelig) met routebordjes en stickers met RV-1. Er is een gids van RAVel-1, die bestaat uit drie delen en geeft vooral achtergrondinformatie (in het Frans), geen routebeschrijving.

Nog meer informatie

Surf naar Op Pad RAVel voor het verhaal bij de route met fraaie foto’s van Margriet Spangenberg.