Wandelroute kastelen Hackfort en Vorden, Gelderland

Misschien wel de mooiste kastelen van de Achterhoek

Deze wandelroute voert door de bossen rond het fraaie plaatsje Vorden. Je wandelt van kasteel Vorden naar kasteel Hackfort via het jaagpad langs de Baakse Beek. Onderweg weides, beken en bossen met statige lanen. In het voorjaar bloeien in de tuin van kasteel Hackfort een half miljoen stinzenplanten. Schuif meteen even aan bij de Keuken van Hackfort. De ingrediënten voor de sappen, taarten en quiches komen uit de eigen historische moestuin.

Scroll naar beneden voor de routebeschrijving en de gps-track van wandelroute kastelen Hackfort en Vorden.

Deze wandelroute is gepubliceerd in de ANWB-wandelgids | 52 wandelroutes in Nederland.

  • Startpunt: Vorden, P+R station Vorden (gratis).
  • Afstand: 15,5 km, rondwandeling.
  • Paden: Ongeveer de helft van de route is onverhard. Is het jaagpad langs de Baakse Beek lastig begaanbaar, dan is er een alternatief via de verharde weg. |
  • Navigatie: Routebeschrijving, plus markering wandelnetwerk Achterhoek: bruinrode bordjes met gekleurde pijlen (blauw/groen) in witte cirkel.
  • Horeca: In Vorden centrum. In kasteel Vorden, ‘t Kasteelhaantje (De Horsterkamp 8, Vorden). Bij kasteel Hackfort, De Keuken van Hackfort (Baakseweg 8, Vorden).
  • Kinderroute: Vanaf het centrum van Vorden naar kasteel Hackfort kun je het Berendpad volgen (3 km). En vanaf kasteel Hackfort zijn verschillende korte wandelroutes uitgezet (1,5 – 8,5 km) door Natuurmonumenten.
  • Tips: Delen van de route vallen samen met het Bilderspad, die langs plekken voert die de romanticus J.W. Bilders (1811-1890) schilderde. Met zijn ‘bezielde landschappen’ inspireerde hij een groep jonge kunstenaars die bekend werden onder de naam Haagse School: Anton Mauve, Paul Gabriël, Jan de Haas en Bilders’ oudste zoon Gerard Bilders. De Bilderspad-brochure is voor een paar euro te koop bij VVV Vorden. In het seizoen zijn de kastelen open voor publiek. In het voorjaar staat de tuin van kasteel Hackfort vol bloeiende stinzenplanten.

Vorden, gezellige aftrap | Vorden is zo’n dorp waar je even wilt blijven hangen. Gezellige terrassen, leuke winkels, een mooie galerie. Door Vorden stroomt de Baakse beek, hier Vordense Beek genoemd. De omgeving bestaat uit landgoederen met acht kastelen. Misschien wel de mooiste zijn Vorden en Hackfort, uitgerekend de kastelen op deze wandeling.

Stroomopwaarts | Daar is ze dan, de beek waar het de adellijke heren om te doen was toen ze hier hun kasteel of burcht bouwden. Behalve mooi zijn en strategisch, zorgt de beek ook voor afwatering van de landbouwgronden in de Achterhoek. Onlangs kreeg ze een van haar mooie, oude meanders terug. Vissen kunnen weer stroomopwaarts zwemmen door de aanleg van vistrappen.

Kasteelvrouwe zijn – een hele klus | Het kan gebeuren. Dat op een prachtige, zonnige, fotogenieke dag de kasteelvrouwe de was heeft buiten hangen. Spierwitte lakens wapperend voor het zandkleurige bouwsel. Kasteelvrouwe Clasina de Rouw doet er niet geheimzinnig over: ze heeft geen personeel om de vijfentwintig vertrekken te onderhouden en doet al het poets- en sopwerk zelf. Dat is een hele klus, want ook kasteelhond Pippa en kasteelkat Rupert wonen er. Maar bezoekers zijn bijna altijd welkom al moeten die zichzelf vermaken op hun dwaaltocht door de torens, geheime gangen en  keldergewelven.
Kasteel Vorden, De Horsterkamp 8, Vorden. Open voor bezichtiging in groot deel van het jaar. Restaurant is open als kasteel open is, doorgaans 11-17 uur.

Kasteelkaketoes | Vanaf terras ‘t Kasteelhaantje, midden in het kasteelbos, slingert het wandelpad rondom het kasteel, langs velden die in het voorjaar vol bloeiende stinzenplanten staan, zoals krokussen, sneeuwklokjes en hyacinten. Het oorspronkelijke kasteel stamt waarschijnlijk uit de 12de eeuw, maar het huidige, winkelhaakvormige gebouw met een ommuurd voorplein en ophaalbrug is grotendeels 16e-eeuws. Sinds 2004 is het in het bezit van de familie De Rouw. Trouwens, in de tuinen heb je kans op een ontmoeting met Monty en Felice, de twee roze kasteelkaketoes.

Haal het doek maar op! | Een coulissenlandschap. Wat het precies is, kan niet mooier uitgelegd worden dan het Vordens Platform doet: ‘Een coulisse is een onderdeel van een toneeldecor, vaak gordijnen aan de zijkant van het toneel. Wat er tussen de coulissen gebeurt, zie je pas als je het toneel oploopt. Diezelfde verwachtingsvolle spanning heb je in het landschap rondom Vorden. Na elke bomenrij, houtwal of bocht ontvouwt zich een nieuw tafereel. Een laan, een kronkelende beek, een kasteel, een koe in de schaduw van een oude eik.’

Stevig lijf, volle bos riet | Vanaf ver valt Het Bosmanshuis al op door de fraaie ligging en door z’n imposante postuur: stevig lijf, volle bos riet erop. Het is een van de veertig monumentale gebouwen op landgoed Hackfort. Het meer dan 350 jaar oude huis was ooit de gelagkamer van de kasteelheer. Het heeft groene balkenplafonds, een bedstedenwand en een grote schouw met bruine schildpadtegels. Nu is de boerderij onderkomen van een biologisch melkveebedrijf waar je kaas, appelsap en Hackfortbier kunt kopen.

Een sprankelende plek … |… dat was wat Natuurmonumenten voor ogen had toen het in 1981 kasteel Hackfort met daaromheen een landgoed in bezit kreeg. Tot medio 2019 is er gewerkt om het kasteel om te toveren tot een plek waar iets gebéurt, van bierproeverijen en concerten tot bruiloften en overnachten in de oude schatkamer. Sinds ridder Berend van Hackfort de burcht in de 16e eeuw betrok, is hij altijd in handen geweest van de familie Hackfort.
Kasteel Hackfort, Baakseweg 8, Vorden. Open tegen betaling, op gezette tijden, aangekondigd via de site.

Een half miljoen voorjaarsbolletjes | En dan nog dat landgoed. Het strekt zich vanaf de kasteelmoestuin, met wijn- en boomgaard, uit tot in de verte, het lichtglooiende terrein met die oude monumentale boerderijen en bomen. De watermolen werkt nog, er zijn graanakkers en weilanden. In het parkbos heeft de tuinbaas met vrijwilligers zo’n half miljoen bolletjes voorjaarsbloemen geplant. Achter de moestuin ligt de Keuken van Hackfort. Tip! Watermolen kasteel Hackfort is iedere zaterdag in bedrijf van 10-15 uur. Uitleg door vrijwillige molenaars. De Keuken van Hackfort, ma gesloten.

Aanklikbare buttons. Kies pijltje naar links om terug te keren naar de website.

De nummertjes in de route geven de kilometers aan. Ze verwijzen niet naar de nummers in de tekst.