Wandelen door het Leudal | Midden-Limburg

Zeven schoonheden plús De Busjop

Deze wandelroute voert door het fraaie Leudal waar de Tungelroyse beek en de Leu samenvloeien. Water.Wandel.Wereld is het thema van deze grotendeels onverharde wandeling. Hij is erg goed gemarkeerd en halverwege ligt een verrassend leuke aanlegplaats: De Busjop met live muziek op zondagmiddagen.

Scroll naar beneden voor de routebeschrijving en de gps track van wandelroute Leudal.

  • Startpunt: Haelen, Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 56, 6081 NP Haelen.
  • Afstand: 14,5 km.
  • Lijn/cirkel: Cirkel.
  • Navigatie: Routebeschrijving. Je volgt de markering: een gestileerde W (Water.Wandel.Wereld). De route valt grotendeels samen met het wandelnetwerk Maas-Swalm-Nette (gele pijlen/nummers op rode ondergrond).
  • Horeca: Haelen, bij de startplaats: St. Elisabeth’s Hof.
    Halverwege in Heythuysen: Restaurant De Busjop, Busschopsweg 9.
  • Kinderroute: Ja, de route gaat door een spannend bos en is eenvoudig in te korten.
  • Tips: handig bij het navigeren is de app van liefdevoorlimburg.
  • Meer routes: Deze wandeling is ook gepubliceerd in de ANWB wandelgids | 52 wandelroutes in Nederland.

Doe dat maar eens na. Zelfs op een druilerige herfstdag je bezoekers betoveren. Het Leudal lukt het. Het heeft dan ook alle schoonheden waar wandelaars voor vallen: spannende paden, romantische riviertjes, sprookjesachtige varenbossen, oevers als kliffen en een dak van bladeren als beschutting tegen de regen.

Energieke Elisabeth | Meer dan tien watermolens stonden er ooit langs de Leu. Nu alleen nog de St. Elisabeths- en de St. Ursulamolen. Elisabeth is een bikkel. Meer dan acht eeuwen oud is ze en getekend door een waslijst aan facelifts en amputaties. Ze werd verplaatst, verbrand, verbouwd, vervloekt (toen de molenaar, vader van tien kinderen, stierf nadat hij bekneld was geraakt tussen muur en rad) en vernield. Dat was na een bombardement in november 1944, toen de brug over de Leu werd opgeblazen. Zeventig jaar lang is Elisabeth aan haar lot overgelaten. Daarna werd ze gerenoveerd en kreeg ze een waterkrachtcentrale. Sindsdien bakt de St. Elisabeth’s Hof ze bruin met stroom van de energieke buurvrouw.

Laveren langs de Leu | Wat een heerlijk bos is dit! Misschien wel op z’n mooist op een druilerige herfstdag als de mist tussen de bomen zweeft, druppels aan de koperen varens hangen en de Leu klatert tussen de hoge zanderige oevers. Fijn bos ook voor het ijsvogeltje, dat in de steile kanten haar nest graaft en de laaghangende takken gebruikt als lookout om vissen te spotten. Overal groeit, hangt of ligt wel íets. Gevelde bomen onder een dekentje van mos, woekerplanten op slingerhoogte. En die boomwortels … Erover struikelen lukt niet eens, je kunt er bijna onderdóór.

Kilometervreter | De beek aan je voeten is nu de Roggelse beek. Die krioelt erop los en legt ongeveer de driedubbele afstand af van wandelaars, over hemelsbreed hetzelfde aantal kilometers.

Sjansen in het bos bij Kloosterhof | Het is goed gebruik bij Kloosterhof: sjansen (takkenbosjes) verzamelen om de oven in het bakhuisje op te stoken. En dan: vlaaien bakken! Kloosterhof, dat mooi ligt te zijn op de rand van bos en hei, is rusthuis voor nonnen én vakantievierders. Zwarte heckrunderen en IJslandse paarden zorgen ervoor dat de hei niet dichtgroeit. Fijn voor de levendbarende hagedis, ijsvogel, geelgors en boompieper.

In de verte | Op de zandpaden over de hei liggen oeroude voetsporen. Drieduizend jaar geleden al settelden boeren zich langs de beken van het Leudal. Ze verbrandden hun doden op brandstapels en bedekten de graven met lagen graszoden. Als je goed kijkt, zie je die in de verte nog, weten ze bij De Busjop. In het oergezellige restaurant – oké, vroeger spookte het er – bakken ze nog steeds pannenkoeken, al laat de eigenaar je ook graag proeven van de streekgerechten. Veel komt van eigen stal en moestuin. Lekker én leuk: ieder weekend om 14 uur livemuziek.

! Klik pijltje naar links in de titelbalk om terug te keren naar de website.

De nummertjes in de track geven het aantal kilometer aan.

EINDE