Wandelroute Dalfsen – Vilsteren

De route start bij station Dalfsen en voert langs de Overijsselse Vecht naar Vilsteren. Het Vechtdal heeft fraaie boerenslootjes, knotwilgen, boerderijen en bospaadjes. Wandelend langs de follies op landgoed Vilsteren krijg je een lesje ‘follisofie’. Je keert terug over een halfverhard zandpad, plus een prachtig paadje dicht langs de Vecht.

INFORMATIE WANDELROUTE DALFSEN – VILSTEREN

  • Lengte: 16/22,5 km
  • Start/eindpunt: Station Dalfsen.
  • Markering: Routebeschrijving, valt grotendeels samen met wandelnetwerk Vechtdal: genummerde knooppunten en gekleurde pijlen.
  • Horeca: Dalfsen: bij station Grand Café De Fabriek, Koninginneplein 2. Langs de Vecht Hotel Mooirivier, Oude Oever 10 en Theetuin De Stokte, De Stokte 2. Vilsteren:  Herberg/Charmehotel De Klomp, Vilsterseweg 10.
  • Parkeren: Bij het station van Dalfsen (gratis).
  • OV: Buurtbus 568 verbindt Dalfsen met Vilsteren.
  • Tip: Leuke accommodatie langs de route is Hotel Mooirivier, Oude Oever 10, Dalfsen, mooirivier.nl.

ONDERWEG LANGS WANDELROUTE DALFSEN – VILSTEREN

Station Dalfsen met oerding | De wandeling begint bij het station(netje) van Dalfsen, het dorp van ex-schaatser Erben Wennemars. Het station ligt bijna tússen de landgoederen in, met de Vecht op een steenworp afstand. Op de oever van de rivier balanceert een kolossale kei, een kunstwerk van staal en beton waarvan de maker wilde dat het een eenheid met de natuur zou vormen en de impressie zou wekken van een oerding. Dat is gelukt.

De akkers van Hessum | Een boerenlandpaadje dwars door de weilanden met alleen een rij blakende knotwilgen als windscherm. In de verte landgoed Regteren, verderop, randje groen, het fraaie Hessum. Ruimte, rust, wat rietgedekte boerderijen. Op de akkers van Hessum groeit het graan voor Bierbrouwerij Vechtdal in Dalfsen. Het is een zorgbrouwerij die dagbesteding biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ander ingrediënt voor bier is hop (de bellen ervan), je komt de plant her en der tegen in het wild. Met twintig centimeter per dag is hop een ware snelgroeier.

Ringslang, peer en hemelsleutel | In natuurgebied Plaggemars liggen nog resten van oude Vechtarmen. Op de malse graslandjes in het bos vind je stroomdalplanten als walstro, lange ereprijs en hemelsleutel. Vroeger was het een natte boel hier, maar ook vruchtbaar, vandaar de kleine boomgaarden. Onder de bewoners van Plaggemars ook nachtegalen en ringslangen.

Stuw | Waar water stroomt, voel je energie. Ook hier, ondanks (of misschien wel dankzij) de stuw in de Overijsselse Vecht. Die is met 167 km de grootste rivier van de kleine rivieren en de kleinste van de grote. Eind 19e eeuw werd de rivier gekanaliseerd en werd ze 30 kilometer korter. Deze meander bij de stuw bleef gelukkig gespaard.

Follies op Landgoed Vilsteren | Routebordjes passen niet bij het cultuurhistorische karakter van het landgoed, vindt rentmeester Vernhout. Wel is Landgoed Vilsteren altijd volgens de laatste ‘mode’ ingericht. Eerst de Franse landschapsstijl met strakke lijnen, lanen en zichtassen. Later de Engelse stijl, romantisch, met slingerpaadjes, heuvels en follies, nep-elementen in de natuur om die nog mooier en romantischer te maken.

Filosofische route | Stikkebelt (spiraalvormige bult) en de iglovormige witte Theekoepel zijn van die follies. Ze vertellen een filosofische les, een ‘opdracht’ van de landschapsarchitect aan de landgoedeigenaar. Zittend in de theekoepel overziet die zijn bezit, de es, de molen, de boerderijen. Tijd om te genieten, maar ook om na te denken over zijn werk. Is hij wel goed bezig met zijn beheer, wat kan er beter?

Kluizenaarshut | Deze hut is een kluizenaarshut en hoort ook bij het filosofische ‘spel’. Er is geen kluizenaar. De hut is vooral een prima plek om te mediteren. Trek je er terug en neem een voorbeeld aan de rododendrons, dat is het idee. Want kijk maar, ook in slechte tijden komen ze tot bloei, zelfs in dat diepdonkergroene dalletje.

De tijd tikt traag | Vilsteren is meer dan een landhuis op een landgoed. Het is een compleet landgoeddorp, waar de brink iedere derde zaterdag van de maand wordt omgetoverd tot boerenmarkt met ‘heerlijke eerlijke’ producten, van boerenkazen en acaciahoning tot speltmolenbroden. Eind 16e eeuw was Vilsteren een esdorp van zes boerderijen, een fiere molen, akkers en heidevelden met grazende schapen. Vijf eeuwen later? De tijd tikt traag in Vilsteren.

Dalfsens waterfront | Het nieuwe waterfront van Dalfsen bestaat uit een boulevard(je) langs de Vecht met onder meer het terras van Grand Café De Fabriek, een voormalige cichoreifabriek. In de woning van de vroegere directeur vind je nu De Sukerieje. Hier kun je de huisbieren proeven die zijn gebrouwen in Brouwerij het Vechtdal.

! klik op pijltje naar links in de titelbalk om terug te keren naar de website.

De nummers in de track geven de kilometers aan.