Wandelroute Oostvaardersplassen bij Almere | Flevoland

Op een bodem vol zeewrakken grazen paarden en ganzen, struinen edelherten en wandelaars. Dit land was ooit zee. En voordat de zee land werd, was de zee zelf land. Door dat land stroomde de Eem, een krachtige rivier waar dolfijnen in rond doken en waarlangs jager-verzamelaars noten roosterden. Een wandeling op 5 meter onder N.A.P.

Scroll naar beneden voor de routebeschrijving en de gps-track van wandelroute Oostvaardersplassen Almere.

  • Start: Station Almere Oostvaarders noordzijde, bij houten zuil vlak bij kunstwerk (opengewerkte staalplaat) ter hoogte van openlucht fietsenstalling. Alternatief: Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders, Oostvaardersbosplaats 1, 1336 RZ Almere.
  • Afstand: 16 km (met aanloop vanaf het station: 20 km).
  • Lijn/cirkel: Rondwandeling.
  • Markering: Vanaf station Oostvaarders volg je de houten zuilen van De Groene Loper naar het Natuurbelevingscentrum. Daarvandaan lift de route deels mee op gemarkeerde routes door het Kotterbos (tegengestelde richting) en het Oostvaardersbos.
  • Let op: Door werkzaamheden zijn mogelijk delen van de Uilenroute en Hertenroute tijdelijk gesloten. De Vogelboulevard blijft begaanbaar.
  • Wintersluiting: In de winterperiode kunnen delen van het Oostvaardersbos en het Kotterbos zijn afgesloten vanwege de rustperiode voor het wild. Op de site van Staatsbosbeheer vind je de actuele informatie.
  • Horeca: Bij de startplaats in Natuurbelevingscentrum Oostvaarders.
  • Kinderroutes: Vanaf het Natuurbelevingscentrum zijn allerlei korte rondjes uitgezet, onder andere het Keverpad en het Uilenpad.
  • P: P&R Oostvaardersplein/Laan der V.O.C., bij station Almere Oostvaarders; of bij Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders. Beide gratis.
  • Horeca: Bij de startplaats in Natuurbelevingscentrum Oostvaarders.
  • Kinderroutes: Vanaf het Natuurbelevingscentrum zijn allerlei korte rondjes uitgezet, onder andere het Keverpad en het Uilenpad.
  • P: P&R Oostvaardersplein/Laan der V.O.C., bij station Almere Oostvaarders; of bij Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders. Beide gratis.
  • Meer routes: Deze wandeling is ook gepubliceerd in de ANWB wandelgids | 52 wandelroutes in Nederland.

WANDELROUTE OOSTVAARDERSPLASSEN ALMERE IN HET KORT

Vanaf station Almere Oostvaarders volg je De Groene Loper naar Natuurbelevingscentrum De Oostvaarder, een route vol weetjes over Almere. Vanaf het Natuurbelevingscentrum wandel je oostwaarts, via een wirwar aan paadjes door het Kotterbos. Ten westen van het centrum maak je een wandeling door het Oostvaardersbos. Mocht dat door werkzaamheden gesloten zijn, dan kun je heen en weer (3,5 km enkele reis) de Vogelboulevard volgen met onderweg drie uitzichtpunten over de fraaie rietlanden van de Oostvaardersplassen.

ONDERWEG LANGS WANDELROUTE OOSTVAARDERSPLASSEN ALMERE

Oer-Almeerders
De Groene Loper is een eyeopener voor wie denkt dat het leven van Almere in de 1975 begon. Almere is gebouwd op de bodem van de voormalige Zuiderzee en die ligt vol middeleeuwse scheepswrakken. Maar al ver voor die schepen schipbreuk leden, was Almere Buiten bewoond, zo’n 8500 jaar geleden. Dat bewijzen vondsten van geroosterde hazelnoten en vuursteensplinters. Deze ‘oer-Almeerders’ waren jager-verzamelaars en aten noten, wild, vis, bessen en zaden.

Aan de rand van de savanne
Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders vertelt het verhaal over het ontstaan van de Oostvaardersplassen. En nog veel meer. Met telescopen kun je vanaf het Kraaiennest de savanne afspeuren. Op eilandjes tussen het riet – onbereikbaar voor vossen – zie je kluten, watersnippen en kieviten.

Zoals toen
Blinkend water, goudblond riet, resten van bomen. Het door de mens ontworpen land doet denken aan het landschap van zesduizend jaar terug, toen hier ook konikpaarden en edelherten graasden. Plus wilde zwijnen, oerossen, beren en wolven.

Kotterbosbult
Mooier dan dit vijfsterrenuitzicht om de uitgestrekte Oostvaardersplassen te overzien is er niet. Toen het gebied na vijftien jaar ‘vrij groeien’ een wildernis van wilgen, vlierstruiken en riet waren geworden, bedacht bioloog en natuurbeschermer Frans Vera een oplossing: het invoeren van grote grazers. Die zouden voor open plekken zorgen, voor dynamiek en variatie. Maar door te veel grazers raakte de natuur uit balans, en erger. Het voedsel werd schaars, grazers moesten verdwijnen, het verhaal is bekend.

Van steunpilaar tot hagelslagdoosje
De recent aangeplante eiken, lindes, kastanjes, elzen en beuken zullen een sterk en gezond bos gaan vormen. Nu worden ze nog uit de wind gehouden door hoge populieren. Die veertigjarige pioniers zijn de ‘steunpilaren’ waarmee het bos op poten is gezet. De oude bomen worden verkocht. Het hout is smaakloos, geurloos en kleurloos en daardoor prima hout om te verwerken tot verpakkingen, bijvoorbeeld hagelslagdoosjes.

Toekomstbomen
Hier langs de Lage Vaart heb je grote kans de bever te spotten. Houtsnippers, takken zonder schors, gevelde stammetjes verraden zijn aanwezigheid. Straks in het bos zul je de wind door de hoge populieren horen ruisen. De bomen met een blauwe stip mogen blijven, dat zijn de ‘toekomstbomen’.

Explosief
Zó’n geweldige picknickbank in een decor van groen vraagt om een pauze. In de Oostvaardersplassen groeien bomen en planten explosief, wel vier keer zo hard als op de zandgronden van de Veluwe. ‘In het voorjaar brult het hier de grond uit’, zeggen beheerders. Langs de Natuurboulevard vind je jakobskruiskruid, goudknopje, aardbeiklaver en mosterdzaad. In mei staan de oevers vol geel bloeiende moerasandijvie.

Nieuw Land
Op sommige plekken ervaar je het woekeren met de ruimte in het Kotterbos. De grazers kregen de grote stille vlakte, voor wandelaars zijn er ‘snippers’ bos en gras, ingeklemd tussen wegen en spoor. Maar mooi zijn de snippers wel. En binnenkort nog mooier en gevarieerder, er wordt hard aan gewerkt. Zeker nu ‘Nieuw Land’ vorm begint te krijgen: een nationaal park dat de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, het Markermeer en de Marker Wadden omvat.

Paradevogeltjes
Alsof er duizenden vogels hebben gewacht op de komst van de Oostvaardersplassen. Flevoland was nog niet drooggelegd of van heinde en verre trok het vogels aan. Zilverreigers, visarenden, bruine kiekendieven, grauwe ganzen, aalscholvers en zelfs de zeearend. Paradepaardjes van de Oostvaardersplassen zijn de blauwborst (imiteert allerlei zangvogels), de kleine karekiet (krrrt-krrrt), de roerdomp (hoemp hoemp), het baardmannetje (tjing tjing), de slobberende lepelaar en de kluut.

Een zee van groen
De Oostvaardersplassen zijn in mei een zee van groen. Je wandelt onder torenhoge ruisende populieren door, omringd door berken en beuken. De bodem is bedekt met kleefkruid, varens, brandnetels en distels. Niet bepaald een ‘aaibare’ plant, maar vlinders smullen van de nectar, distelvinken van de zaden.

Om weer terug te keren naar de site klik pijltje naar links.

De nummers in de gps-track geven het aantal kilometers aan. Ze verwijzen niet naar de routebeschrijving.