Zuidwest-Friesland heeft de status van Nationaal Landschap. Gaasterland maakt daar deel van uit. Het bestaat uit akkers, dorpen, weides, water, bossen (het Lycklamabos, de Bremer Wildernis, het Starnumanbos, Elfbergen en het Rijsterbos) plus drie kliffen. Deze route ‘beklimt’ de Mirnserklif en – op de lange route – ook de Oudemirdumerklif.
Scroll naar beneden voor de routebeschrijving en gps-track van wandelroute Gaasterland.
INFORMATIE WANDELROUTE KLIFFEN VAN GAASTERLAND
- Lengte: 19 of 23,5 km
- Start: Bezoekerscentrum/VVV Mar en Klif, De Brink 4, 8567 JD Oudemirdum, nationaallandschap.frl
- Markering: Routebeschrijving en soms wandelnetwerk Fryslân: witte pijlen op blauw-rode ondergrond.
- P: In Oudemirdum, achter de kerk aan de Hegewei (gratis).
- OV: Buslijn 44 (Bolsward-Balk) stopt bij halte De Brink op een steenworp afstand van bezoekerscentrum/VVV Mar en Klif.
- Horeca: Oudemirdum: bij de start in het centrum. Mirns: Paviljoen ‘t Mar, Murnserdyk 46A, paviljoentmar.nl. Tip: In de tekst is een routeverkorting beschreven. Met behulp van de routekaart en de knooppunten kun je de route ook zelf eenvoudig inkorten.
[1] Mar en Klif
VVV Mar en Klif is tegelijk een interessant bezoekerscentrum. Je loopt er dwars door de geschiedenis van het glooiende Gaasterland. Zo ontdek je het ontstaan ervan, welke dieren er leven en wat de aard van de Zuidwest-Friezen is. Ook zijn er exposities, een heemtuin en een shop. Je kunt vast een voorproefje nemen door online via marenklif.nl het digitale landschapsdocument van het nationaal landschap te bekijken, inclusief historische kaarten, foto’s en video’s.
[2] Oudemirdumer Klif
Oudemirdumer Klif, Mirnser Klif (daar kom je later langs) en Rode Klif zijn de resten van een gletsjertong die zo’n 200.000 jaar geleden uit Scandinavië over Nederland schoof. De ijsmassa duwde zand, leem en stenen voor zich uit. Zo ontstonden de heuvels van Gaasterland, die later door de golven van de Zuiderzee tot kliffen werden geboetseerd. In de zes meter hoge wand van het Oudemirdumer Klif hebben oeverzwaluwen hun nesten gegraven.
[3] De Griene Singel door het Lycklamabos
Deze statige bomenlaan is het laatste zichtbare overblijfsel van een 18e-eeuws buitenverblijf. Verderop vallen de greppeltjes op, destijds gegraven voor de afwatering. De aarde werd op de tussenliggende stroken geschept en op deze hoge ruggen (rabatten) werd eikenhakhout geplant. ‘Verser’ zijn de smalle paadjes van dassen, vossen, hazen, reeën en steenmarters. Deze wildwissels gebruiken de dieren om bij hun voedselplaatsen te komen.
[4] Bremer Wildernis
De Bremer Wildernis is vernoemd naar de brem die hier ooit volop groeide. Wandelend over de graspaden kun je je héél klein voelen tussen de torenhoge bomen met ruisend blad. Het bos werd in de 19e eeuw als productiebos aangelegd door grootgrondbezitter Van Swinderen. Nu is het een heuse wilde wildernis, uitgeteld na een zwaar leven.
[5] Starnumanbos
Het Starnumanbos is geen gewoon bos. Het is een bosreservaat met ‘ongerepte natuur’. Je dwaalt door een woest, ruig bos met grillige oude bomen, dood hout en soms glibberige paadjes. De voormalige eigenaar, Star Numan, exploiteerde het eikenhout en liet greppels graven om het bos te ontwateren. Varens, paddenstoelen en mossen gedijen goed in het dichte bos, net als de bijzondere levendbarende hagedis, die graag op een kale plek of boomstam het zonnetje opzoekt.
[6] Landgoed Kippenburg
De rijke jonkheer G. van Swinderen liet in de 19e eeuw huize Kippenburg bouwen en begon er een hoenderfokkerij. Toen die niet rendabel bleek, maakte hij van het landhuis een herberg, die meer dan honderd jaar floreerde. Huis Kippenburg wordt nu verhuurd als groepsaccommodatie. De inrichting is nog als toen.
[7] Het Rijsterbos
Het Rijsterbos is oud. Eind 17e eeuw werd het aangelegd als park annex tabaksplantage bij het inmiddels afgebroken Huize Rijs. In 1825 kwamen huize en bos in handen van de miljonairsfamilie Van Swinderen. Van Huize Rijs resten alleen nog de countouren en de slottuin. Fraai zijn de lange, rechte lanen met majestueuze, eeuwenoude beuken. De statige Murnserleane loopt dwars door het bos tot aan het Mirnser Klif.
[8] Mirnser Klif
Ook dit klif is weer een restant van de ijstijden. Toen in de loop van de middeleeuwen de Zuiderzee ontstond, beukten de golven de heuvels kapot. Wat achterbleef waren kale, steile oevers. Na de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 kalmeerde het water en raakten de oevers begroeid met klifflora als grasklokje, zandblauwtje, geel walstro, Engels gras en rolklaver.
Klik op pijltje naar links in de titelbalk om terug te keren naar de website.