Zwerven over de hei en door de bossen
De geschiedenis van Hilversum begint bij Hilfert, een middeleeuwse boer die ‘t Gooi uitkiest om zijn houten hem (huis) te bouwen. Tussen zijn akkers met rogge en boekweit, de heidevelden en resten oerbos moet hij wel een gelukkig mens zijn geweest.
Scroll naar beneden voor de pdf en de gps-track van het Voetstappenpad
- Start: Station Hilversum Media Park.
- Afstand: 15, 18 of 22 km.|
- Lijn/cirkel: Cirkel.
- Bewegwijzering: Voetafdrukken op betonnen palen, soms aangevuld met rode (soms gele) cijfers/pijlen.
- Horeca: In Laren (Theehuis ’t Bluk, Zuiderheide 2); in Baarn (Landgoed/Restaurant Groot Kievitsdal, Hilversumsestraatweg 19); in Lage Vuursche (Herberg Boschoord, Zwarteweg 2); in Hilversum (Restaurant Bij de Tuinman-De Hoorneboeg, Hoorneboeg 4) en in het centrum van Hilversum.
- OV: De wandeling start en eindigt bij station Hilversum Media Park. Je kunt de route met 4 km inkorten door te stoppen op de J.H. Meijerstraat, bij halte bus 104 (naar station).
- P: In de wijk rond station Hilversum Media Park (Noorderweg 229). Alternatief: aan de Erfgooiersstraat aan het begin van de route.
- Tip: De wandelgids met informatie over het ‘Voetstappenpad’ is voor € 7,50 te koop bij het Goois Natuurreservaat, Nieuwe Meentweg 2, Hilversum of via de webshop. De gids geeft geen routebeschrijving, wel veel achtergrondinformatie.
- Meer routes: Deze route is ook gepubliceerd in de ANWB wandelgids | 52 wandelroutes in Nederland.
DE ROUTE IN HET KORT
Deze wandelroute van 22 km volgt 18 km lang de robuuste markering van het Voetstappenpad (26 km), dat in 1939 door werklozen werd aangelegd. Het doel was het Gooi aantrekkelijker te maken met een pad waarop de wandelaar het gevoel zou hebben ‘door bosch en heide te zwerven’. Onderweg ook drie heerlijke plekken om even aan te leggen, op de hei bij theehuis ‘t Bluk, in het bos bij herberg Boschoord, op landgoed Hoorneboeg bij Bij de Tuinman die de ingrediënten voor de deur uit z’n moestuin plukt. Dit kom je onderweg tegen.
Onder de rook van | De nederzetting die rond ‘Hilferts hem’ ontstaat, groeit uit tot de gemeente Hilversum met zo’n 90.000 inwoners. Onder de rook van het Media Parkbeton fantaseert het wat lastig over schapen, stuivend zand en verre horizonten. Totdat je het houten hek naar de Westerheide openklapt …
Ver vóór Hilfert | Op de Westerheide (ten westen van Laren) liggen veertien grafheuvels van 3000 – 2800 voor Christus plus een urnenveld dat tot de grootste van Europa behoort. Zogenaamde ‘doodwegen’ voeren van de dorpen rondom de hei naar de Sint Janskerk in Laren. Waarschijnlijk zo genoemd omdat de doden hierover naar het kerkhof werden gedragen. De urnen en andere grafvondsten liggen in het Goois Museum in Hilversum.
De Zuiderheide en Zeven Bergjes | Zeven Bergjes (oeroude grafheuvels) en een schitterend uitzicht over de grootste levende zandverstuiving van het Gooi. Even inzoomen op die zandbak en je ziet korstmossen, rode heidelucifer, borstelgras, heidespurrie, buntgras, blauwvleugelsprinkhaan. En de boomleeuwerik. Een soort ‘Lu-lu-lu’ is zijn geluid en zijn favoriete hangout is halfopen terrein, zoals hier, tussen theehuis ‘t Bluk en het Laarder Wasmeer.
Oude Postweg | Deze oude postweg doorkruist de Bussumerheide, de Westerheide en de Zuiderheide. Het is de snelweg onder de zandwegen, volgens sommigen zelfs de voorloper van de A1. Naar het zuiden heb je mooi uitzicht op de jeneverbesstruiken in het randje stuifzand en hei.
De hei op | Eeuwenlang graasden schapen op de hei en was hun mest het voedsel voor de akkers. Om één voetbalveld land te bemesten waren zeven voetbalvelden graashei nodig. Kunstmest maakte het schaap als mestmachine overbodig, maar gelukkig niet voorgoed. De hei wordt gekoesterd, dus de kudde mag weer de hei op.
Tol in het Cronebos? | Eerst het malsgroen van duizenden beuken, dan dat donkere, duistere douglassparrenbos. De Zwarte Weg er dwars doorheen is de oude tolweg naar Lage Vuursche. Hier tol betalen? Geen probleem, het is prachtig!
Het is mooi.. | … maar kwetsbaar, dit Hilversumse Wasmeer. Gevuld met regenwater is het een populaire badplaats voor vogels. En voor toeristen. Zó veel, dat er een hek om het Wasmeer moest. Toen verlandde het meer en moesten grazers grazen en vrijwilligers kappen. Dat hielp. In de natte en droge heide rondom groeien nu het zeldzame zonnedauw en klokjesgentiaan.
Natuurlijk, een natuurbrug | Te gast in de natuur dender je niet dwars door het leefgebied van boommarter en das. Toen het kwaad al was geschied, bedacht men een plan: dierentunnels ónder en ecoducten óver de spoorlijn en de A27. Zo is de natuur ten zuiden van Hilversum weer verbonden met de Utrechtse Heuvelrug.
Geestelijk beraad en bonensalade | Buitenplaats De Hoorneboeg is ontstaan rond twee historische boerderijen, die lange tijd het onderkomen waren voor al wie ‘geestelijk beraad, vorming en bezinning’ nodig had. Anton Sinkel bouwde ze, grondlegger van de Winkels van Sinkel. Nog steeds biedt De Hoorneboeg ruimte voor bezinning, maar wel in een compleet nieuwe jas. In bijbehorend restaurant ‘Bij de Tuinman’ komen de gerechten rechtstreeks uit de moestuin, die overloopt van de verse bessen, bonen en pompoenen.
Toetje: de Hoorneboegse Heide | Aan de voet van Media Park ligt dit toetje, een fraaie lap hei waar runderen kalm grazen tussen rondrazende honden. De Hoorneboegse Heide is ook het domein van de levendbarende hagedis. In de winter is hij diep in slaap. Nog een paar kilometer door het sfeervolle hart van Hilversum en het zit erop.
Keer terug naar de site via pijltje naar links.