Het is februari en kaletakkenweer. Maar het wandelpad tussen Delft en Zoetermeer kan er wel tegen. Het ligt lekker beschut, gaat door het Bieslandse Bos en het Balijbos, 16,5 kilometer lang. Sneeuwklokjes en narcissen steken hun kop boven de dorre bladeren. En wat is dát?! Groene harten, van papier. Een fan van Groene Hart-routes?
Nieuw station
De Groene Hartroute is een streekpad dat bestaat uit 5 etappes, uitgezet tussen stations. Traject 5 start bij station Delft. Dat station is nieuw. Het is glanzend en erg groot, niet erg des Delfts, maar al die ruimte heeft een reden. Het zorgt ervoor dat de ondergronds gebouwde perrons toch licht vangen. De routestickers zijn tijdens de bouw die inmiddels zeven jaar duurt verdwenen.
> Vanaf het station het nieuwe stationsplein rechtdoor oversteken, rechtdoor de weg en de tramrails oversteken en aan de overzijde linksaf.
Dwars door oud Delft
Bij Buitenwatersloot zien we de eerste stickers. Ze voeren dwars door het hart van oud Delft. Langs het stadhuis, langs de poffertjestent waar Clinton ooit aanschoof, de Oude en Nieuwe Kerk, de Beestenmarkt – van alle mooie plekjes het mooiste plekje van Delft – en verderop, de stad uit via de Oosterpoort.
> De Oostpoortbrug over het Rijn-Schie-kanaal is t/m 15 februari 2016 uit roulatie (aanvaring): tweehonderd meter naar rechts is de volgende brug en kun je aan de overzijde van het kanaal terug wandelen en de route vervolgen.
Het lelijkste plekje
En dan, op nog geen kilometer van het mooiste plek voert de route via een viaduct onder de rijksweg door. Met stip het lelijkste plekje. Maar daar is iets op bedacht. Aan de linkerkant, tegen palen vol grafiti, zijn vogelkastjes getimmerd. Eentje gaat over het koolmeesje. Dat ze zich het lekkerst voelt tussen het groen..en dat ze haar nest bouwt van mos, veren, haren, takjes en bladeren. Niet de ideale plek dus. Die vinden we een paar honderd meter verderop, in de Delftse Hout.
Groene plannen
Net voorbij de ingang van het natuurgebied dat is aangelegd rond een oude zandwinningsplas (Dobbeplas), ligt de Papaver, een ‘proeftuin voor duurzame lifestye’, zoals het kersverse Papaver-team dat sinds 2015 het centrum runt, het noemt. Niet alleen de omgeving is groen (heemtuiin, kruidentuin, arboretum), maar ook het gebouw (vetplantjes op het dak) én de plannen van het team. Op Papaver, vind je de Groene Planner met 2100 tips voor een groen en duurzaam leven.
Omdat knus knus is
En Papaver is niet de enige die het tempo door de Delftse Hout drukt. Een paar bochten verder, ligt café Knus, tussen het riet, onder knoestige bomen. En Knus heet knus omdat knus knus is, dus we móeten hier even een knus bakkie koffie drinken. Het decor? Delftsblauwe muren vol spreuken en lijsten, Perzische kleedjes en overal raampjes om toch vooral de vogels in de gaten te kunnen houden. We zitten hier wel middenin het domein van lepelaars en watersnippen.
Nog een bakkie
De Delftse Hout, de Dobbeplas en de verderop gelegen Balij- en Floriadebossen vormen samen met het Bieslandse Bos de achtertuin van Delft en Zoeteremeer. Na Knus is er nog één klein oponthoud – bij café Du Midi, een paar kilometer verderop doen we het tweede bakkie – en dan volgen heel veel kilometers over prachtige paadjes, soms kaarsrecht langs sloten, dan weer kronkelend tussen riet en moerasbos – de wilgen staan hier en daar tot ver over de enkels in het water.
We lopen in de luwte van populieren, essen en eiken, kijken uit over goudblonde rietkragen, zien aalscholvers voorbij suizen, terwijl rechts in de verte, hoog boven het land uit de blauwgele reclame van Ikea torent.
Lekker die klei
Het wordt al schemerig als Zoetermeer in zicht komt. In 1992 werd er de Floriade gehouden, waarvan nog wat resten te zien zijn. Het Floriadebos bijvoorbeeld, een bos van populieren, want die groeien lekker snel. En verderop de Floriadeplas met treurwilgeilandjes en een kunstwerk van granieten pilaren. We wandelen langs een rosarium waar het over een paar weken helemaal ‘los’ gaat: er zijn ruim 60 soorten toprozen aangeplant die het op de Zoetermeerse kleibodem goed doen. Maar vandaag nog niet. Het is wachten op warmere tijden. Terug in Delft zijn de straten verlicht, de cafés gevuld. Poffertjestime is over, tijd voor de bitterballen.
Informatie wandelroute Groene Hartpad
Route Het Groene Hartpad bestaat uit 5 dagetappes en is in totaal 192 kilometer lang. Beschreven etappe loopt van station Delft naar station Zoetermeer, 16,5 km met 2x de mogelijkheid om 2 km (dus in totaal 4 km) in te korten: in de Delftse Hout en in Pijnacker (eindpunt ipv Zoetermeer). Vervoer De route loopt van station naar station. Terug vanaf station Zoetermeer naar station Delft kan met bus 55, vertrek busperron A. Zwaarte Deze etappe van het Groene Hartpad loopt grotendeels over verharde paadjes door bossen en polder. Op de site van het Groene Hartpad zijn de beschrijving en kaart te downloaden (even een account aanmaken), en daar zijn ook wijzigingen op de route terug te vinden. Bakkie koffie Behalve aan het begin (Delft centrum, De Schaapskooi (tegenover Papaver), Knus, Het Rieten Dak en café Du Midi) is er langs de route geen horeca meer.