Wandelen in de sneeuw | 10 tips

Mooie winterwandelingen met of zonder sneeuw

Ze zijn de wereld nog niet uit, wonderen én sneeuwvlokken. Vallen ze, ga er dan vliegensvlug op uit en geniet ervan. Waar? Hier! 10 tips voor een witte wandeling in de sneeuw.

Zuid-Holland

Meijendel, Nationaal Park Hollandse Duinen, 16 km
Het is wondermooi wandelen door de Zuidduinen, een fraai natuurgebied dat onderdeel is van Nationaal Park Hollandse Duinen. Extra pit voeg je aan de route toe door het mulle zandpad te kiezen door de Zwarte Pan, een sahara-achtige vlakte die ook wel de Kalahari wordt genoemd, naar de halfwoestijn in Zuid-Afrika… Op naar kunstenaarsdorp Katwijk!

ZEELAND

Wandelen Westerschouwen Meeuwenduinen, 10 – 19,5 km
Boswachterij Westerschouwen zit vol klimmetjes en mooie uitzichten. Op de achtergrond ruisen de golven, die je alleen in de winter hoort, als de kolonie van duizenden meeuwen niet thuis is. Dan deel je de duinen met honderden herten, en als dan de duinen bestrooid zijn met sneeuw loop je ook in de winter door een sprookjesachtig mooi landschap. Het startpunt is Burgh-Haamstede, een gezellig badplaatsje met een kasteel vol spoken.

Utrecht

Voetstappenpad Hilversum, Utrecht, 15, 18 of 22 km
Zwerven over de hei en door de bossen | De geschiedenis van Hilversum begint bij Hilfert, een middeleeuwse boer die ‘t Gooi uitkiest om zijn houten hem, huis, te bouwen. Hilferts hem. Tussen zijn akkers met rogge en boekweit, de heidevelden en resten oerbos moet hij wel een gelukkig mens zijn geweest.

Friesland

Wandeling Oranjewoud vanaf Museum Belvédère, Friesland, 12 km
Een groene wandeling met een gouden randje. Dat goud komt van de bossen rond het landhuis Oranjewoud. De allermooiste kilometers zijn misschien wel die door de Overtuin. Daar kun je schrijden over slingerpaadjes langs vijvers en oeroude bomen. Net als de Oranjes deden. Het is een korte route, genoeg tijd om het fraaie Museum Bèlvédere met moderne (Friese) kunst te bekijken.

Overijssel

Over de Sallandse heuvelrug, Overijssel, 12 of 17 km
Wie wil wandelen over ‘rolling hills’ hoeft niet per se naar Engeland. Overijssel heeft de Sallandse Heuvelrug. Een robuust, glooiend landschap, waar pittige zandpaadjes over de uitgestrekte hei slingeren. De komende jaren wordt hier hard gewerkt om de natuur weer topfit te krijgen.

Door het Dal van de Mosbeek bij Vasse, 8 – 18,5 km
Herman Finkers maakte grappen over Tante Sien. Dat ze een stoere boerenvrouw was die niet veel van de wereld had gezien. Maar als het Dal van de Mosbeek je wereld is – met een klaterend beekje, oevers vol bloemen, bossen vol spechten en zelfs bloeiende hei – waarom zou je dan ver reizen?

Limburg

Wandelroute Nationaal Park Maasduinen | Noord-Limburg
Nationaal Park De Maasduinen is een langgerekte gordel van rivierduinen tussen de Maas en de Duitse grens. Het nationale park is ruim twintig kilometer lang en tussen de twee en drie kilometer breed. Wie denkt ‘duinen in Límburg?!’ zal niet de enige zijn. Toch liggen ze er, en ze zijn mooi! Het is het domein van nachtegalen en je deelt de duinen met een kudde prachtige geiten.

Wandelroute door het verrassend mooie Leudal | Midden-Limburg
Deze wandelroute voert door het fraaie Leudal waar de Tungelroyse beek en de Leu samenvloeien. Water.Wandel.Wereld is het thema van deze grotendeels onverharde wandeling. Hij is goed gemarkeerd en halverwege ligt een verrassend leuke aanlegplaats: De Busjop met live muziek op zondagmiddagen.

Wandelroute door het Heuvelland (dag 1), 20 km
Deze wandeling is een ‘moetje’ voor wie houdt van lieflijk glooiende heuvels en van typisch Limburgs als stegelkes, Lieve Heren, holle wegen, hagen en heggen. Dag 1 van deze tweedaagse tocht voert van Valkenburg via Slenaken naar Eijsden met onderweg het fraaie kasteel Schaloen.

Flevoland

Beverexpeditie in het Harderbos, Flevoland, 8 km
Het lijkt wel een jungle in het Harderbos. Spannende paadjes, gitzwarte modderpoelen met kikkers en padden en bomen die doen wat ze willen: er lekker bij gaan liggen. Of is hier de bever aan het werk?! Een (kinder)route van Natuurmonumenten met als startpunt een superleuk pannenkoekenhuis.

Wandelen door het Kotterbos en het Oostvaardersveld bij Almere
Als er bossen bestaan waar elven en kabouters wonen, dan is het Oostvaardersveld zo’n bos. Met mos op de wortels, op de stammen, op de vermoeide takken waar zwermen vinkjes als bladeren uit neerdwarrelen. Op je wandeling maak je grote kans om de big five van Flevoland te spotten.

Oostvaardersplassen met kans op de zeearend, 3- 18,5 km
De Oostvaardersplassen bij Lelystad zijn een uitgestrekt waterig gebied en het domein van de Big Five: konikpaarden, vossen, heckrunderen, reeën en edelherten. Het paradepaardje van de Oostvaardersplassen is de zeearend. Met wat geluk zie je de ‘vliegende deur’ boven de rietvelden zweven, jagend op snoeken en jonge vogels.

Gelderland

Wandelroute langs Kastelen Hackfort en Vorden, Gelderland
Deze wandelroute voert door de bossen rond het fraaie plaatsje Vorden. Je wandelt van kasteel Vorden naar kasteel Hackfort via het jaagpad langs de Baakse Beek. Onderweg weides, beken en fraaie bossen met statige bomenlanen. Een ‘moetje’ voor terraszitters is de Keuken van Hackfort, halverwege de wandeling. De ingrediënten voor de sappen en quiches komen uit eigen historische moestuin. Tip: in het voorjaar is de kasteeltuin een zee van bloeiende stinzenplanten.

Wandelen over het Kootwijkerzand, Veluwe
Bij Kootwijk ligt een van de grootste zandverstuivingen van Europa. Het goed gemarkeerde Boswachterspad voert vanuit hartje Kootwijk via de Stroese heide, door loof- en naaldbos naar het fraaie Kootwijkerveen en door naar het Kootwijkerzand. Je wandelt vooral over onverharde paden, lekker pittig!

Brabant

Wandelen over de Brabantse Wal bij Bergen op Zoom
Landgoed Lievensberg, het Markiezaatsmeer, landgoederen Lisdonk en Mattemburgh – het zijn stuk voor stuk fraaie natuurgebieden op deze wandeling over de Brabantse Wal.

Wandelen op Landgoed De Utrecht bij Esbeek
Landgoed ‘De Utrecht’ is op en top Brabants. In herberg ‘In den Bockenreyder’, het startpunt van de route, vind je een vlammend haardvuur, geblokte gordijntjes en overal Brabantse teksten. Ook zo’n zin in een ‘grôôte kom zelfgemôkte tomatesoep mee ene grôôte botram um lekker te soppe’?